OKB: Boshatisni menjëherë kampin në Moria…!

68

Mjekët në kampin e Morias, fëmijët rrezikohen nga uria, por të tjerët mbajnë erë shumë keqe, mungon uji i ngrohtë.

Zgjidhja në Moria ka arritur në ngërçin e saj. Sipas Guardian,  OKB kërkon largimin e menjëhershëm të familjeve dhe pacientëve nga Moria. Me të paktën 20,000 njerëz janë stivosur në kamp, shërbimet e OKB janë të shqetësuar, pasi kushtet e jetesës janë rreziku i përhapjes së sëmundjeve është më se i vërtetë.

Në total, më shumë se 42,000 burra, gra dhe fëmijë gjenden në Lesvos, Samos, Chios, Leros dhe Kos. Dëshmia e doktor Hana Posposilova, një nga mjekët vullnetarë në Lesvos, është tronditëse.

Duke folur për Guardian, mjekja vullnetare Hana Posposilova tha e shqetësuar se paaftësia për të kuruar njerëz të sëmurë rëndë mund të përbënte një rrezik serioz për shëndetin publik. “Unë jam një mjeke me përvojë dhe kam parë shumë pacientë në jetën time, por ajo që pashë atje më gjunjëzoi. E shqetësuar kam parë shumë fëmijë se do të vdesin nga uria. Pashë një fëmijë që mbante erë e keqe, pasi nëna e tij nuk mund të lahej me javë të tëra, sepse kishte vetëm ujë të ftohtë dhe ajo kishte frikë se mos vdiste! Ka fëmijë të moshës 12 dhe 15 vjeç, të cilët jetojnë në ullishtat dhe lëvizin zbathur. Shumë prej tyre kanë zgjebe dhe ne nuk mund t’i shërojmë sepse nuk kanë higjenën e duhur. Ne u themi që të hedhin rrobat e tyre, të cilat kanë veshur me muaj, por ata na thonë se janë të vetmit! Unë shikoja 20 persona në ditë dhe të gjithë kishin një histori tmerruese! “

Njerëzit me probleme të rënda të frymëmarrjes qëndrojnë në tenda të lagura me lagështi dimri dhe shi. Nuk ka ujë të nxehtë dhe ata duhet të presin tre orë në të ftohtë për të ngrënë. Të gjithë ata janë të kequshqyer.

“Ne u japim atyre antibiotikë, por kolla nuk kalon. Kjo ngjarrje na ngjan me Gripin Spanjoll, kjo është saktësisht se si filloi të përhapet dhe të vrau miliona njerëz në 1918! Dhe më pas njerëzit kishin një infeksion viral që u bë bakterial dhe i vrau ata ”, tha mjekja.