Borxhi, çdo grek detyrohet 30,000 euro

851

Sipas Agjencisë Shtetërore të Menaxhimit të Borxhit më 31 dhjetor 2017, ajo arriti në 328.7 miliardë euro dhe deri në fund të vitit 2018 pritet të arrijë 332 miliardë euro. Gazeta Handelsblatt, thekson se çdo grek, nga foshnja tek të moshuarit, detyrohet 30,000 euro ose 180 përqind të PBB-së, ose 3 herë më shumë se Pakti i Stabilitetit.

“88 parakushte deri në verë”

“Borxhet e kësaj madhësie nuk konsiderohen të qëndrueshme,” shkruan gazeta. “Nëse Greqia dëshiron të dalë nga kriza dhe të qëndrojë në këmbët e saj ajo ka nevojë për lehtësim të borxhit. Çështja është në axhendën e Eurogrupit të ardhshëm më 27 prill në Sofje. Pyetja për t’u përgjigjur nga ministrat e financave është se çfarë do të bëhet me Greqinë, edhe pse përgjigjet priten pas vlerësimit të fundit të programit është përfunduar me sukses. Deri në verë, qeveria greke do të duhet të zbatojë 88 parakushte. ”

Në teori, nëse çdo qytetar i këtij vendi e ka paguar këtë shumë, vendi do të harrohet

 Gazeta thekson se ministrat e financave nga nëntori 2012 paraqitnin mundësinë e marrjes së masave për lehtësimin e grekëve nga barra e borxhit dhe që atëherë ata kanë folur vazhdimisht.

“Fakti që sapo është shpallur deri tani është kryesisht për shkak të ish-Ministrit të Financave Wolfgang Schäuble, i cili i kërkoi Eurogrupit që vetëm masat e mëtejshme mbi borxhin do të vendosen në fund të programit në 2018 nëse është e nevojshme”.

Borxhi dhe zgjedhjet jo më vonë se 2019

A do të jetë ndonjëherë Greqia e aftë të paguajë borxhet e saj? “Për momentin, duket se nuk ka ndonjë problem, sepse shpengimi fillon në vitin 2023, por se si borxhi do të zhvillohet varet nga rritja ekonomike, buxheti i balancuar dhe kushtet e financimit të borxhit të saj në tregje”, thekson gazeta.

“Sipas analizës së qëndrueshmërisë së Komisionit, borxhi grek do të bjerë në 79.5% deri në vitin 2060, sipas skenarit më të mirë dhe në 244.1% sipas më të keqes. Gama e gjerë e parashikimit te euros tregon se sa e pasigurt mbetet nëse Greqia më në fund lirohet nga kurthi i borxhit. Është e sigurtë se pa lehtësimin e borxheve nuk mund të bëhet, “thekson autori duke kujtuar se çështja politike është shumë e vështirë.

“Në disa vende të euros, përfshirë Gjermaninë, duhet të miratohet një lehtësim i borxheve nga parlamentet, me rezistencë të fortë ndaj koncesioneve të reja ndaj Greqisë. Është e sigurtë se pa lehtësimin e borxheve nuk mund të konsultohet, duke kujtuar se çështja politike është shumë e vështirë. Nga ana e huadhënësve, ka argumente të mira në favor të lehtësimit, të cilat mund të forcojnë besueshmërinë e huamarrjes së vendit dhe të ndihmojnë financiarisht borxhin e saj më ekonomikisht. Nga ana tjetër, ka shqetësime se në fund të programit, qeveria greke mund të përmbysë reformat jopopullore dhe të shpërndajë para kur vendi nuk varet më nga kreditë, e më pas kryeministri Tsipras duhet të kalojë nëpër zgjedhje jo më vonë se 2019 “.

Burimi: Deutsche Welle
Këtë e pëlqejnë %d blogues: