Facebook: Do nisi filtrimin e informacioneve të rreme

Bota Kryesore

Lajmi i rreme shpesh bëjnë publikimet e tyre në mediat sociale dhe veçanërisht Facebook.

 

Kohet e fundit është diskutuar shumë fuqishëm roli që ka luajtur për zgjedhjen e Presidentit, rolin e rusëve, por edhe përgjegjësinë e Facebook-ut për të ndarë këto lajme. Autoritetet në Gjermani kanë shprehur shqetësimet e tyre për ndarjen e lajmeve të rreme nëpërmjet mediave sociale dhe ndërhyrjeve të mundshme ruse gjatë zgjedhjeve nacionale që do të mbahen këtë vit. Për këtë Facebook ka filluar të nisë “filtrimin e lajmeve të rreme” në Gjermani. Simbas Financial Times , Facebook-u  do të fillojë një filtrim (fakt-checking) për lajme të rreme për përdoruesit gjermanë. Ky është një tipar që ishte në dispozicion në SHBA. Përdoruesit do të shikojnë një paralajmërim para se të shpërndajnë këtë ne facebook. Të «posts diskutueshme» do të shfaqet në nivele të ulëta të News Feed. Facebook ka thënë se dëshiron të punojë me mediat e tjera në Gjermani për të parandaluar sa më shumë të jetë e mundur qarkullimi i lajmeve të rreme. Për më tepër, tiparet e “fakt-checking” do të dalin edhe në vendet e tjera. “Ne do të përqëndrohemi në Gjermani për momentin,” tha zëdhënësi i Facebook