Katalonia ishte vetëm fillimi: 21 rajone të Evropës duan pavarësinë…!

1032

Është e qartë se situata në Katalonjë është shqetësuese, e cila nuk është vetëm për Spanjën.

Në të gjithë Evropën ka 21 rajone që kanë shprehur dëshirën për t’u bërë të pavarur. Katalonia duket se ka hapur problemin më të madh, përball Evropës e cila ndodhet përball një sfide, ku rreth 67.5 milion qytetarë nga vende të tjera evropiane që dëshirojnë të ndjekin shembullin e saj.

Le të shohim rajonet e Evropës që kanë shprehur në të kaluarën ose vazhdojnë të shprehin synimin e tyre për t’u bërë të pavarur.

Në Evropën Qendrore janë 5 vende me një popullsi prej afro 7.8 milion që kanë shprehur ose shprehin akoma për pavarësinë e tyre në vendet ku jetojnë. Ndërsa në Evropën Veriore janë 9 vende nga të cilat në Itali janë katër që kanë shprehur pikpamjet për pavarësi.

Evropa Qendrore

Istria – Kroaci

Banorë: 208,000, 4.9% të popullsisë së përgjithshme

Istria është një zonë midis Kroacisë dhe Sllovenisë, kufijtë e të cilëve ende nuk janë vendosur që nga 1991 kur u shkri Jugosllavia e Bashkuar. Partia Demokracia izraelite (IDS) po bën thirrje për pavarësinë e rajonit.

Moravia – Republika Çeke

Banorë: 3 milion, 30% e popullsisë së përgjithshme

Ajo zyrtarisht i përket Republikës Çeke që nga viti 1949, por ende sot ajo trajtohet si një rajon i veçantë me identitetin e vet unik. Një parti e vogël joparlamentare, Moravane, po bën thirrje për pavarësi që nga viti 2005.

Silesia e Sipërme – Poloni

Banorë: 3 milionë, 7.8% të popullsisë së përgjithshme

Silesia është një rajon të vendosur kryesisht në Poloni, por gjithashtu ka një pjesë të vogël në Gjermani dhe Republikën Çeke. Më shumë se 800.000 njerëz kërkuar identitetin Silesian në regjistrim të kryer në vitin 2011, ndërsa separatistët Siseliano partia Lëvizja (RAS) mori 8.5% të votave në zgjedhjet lokale të vitit 2010. MR kërkon Silesia për t’u bërë një shtet i pavarur, në të cilën i përket pjesës që gjendet në Poloni, por edhe atyre në Gjermani dhe Republikën Çeke.

Çekia Silesia – Republika Çeke

Banorë: 1 milion, 10% e popullsisë të vlefshme në Silesia e Sipërme.

Rajoni Shekly – Rumani

Banorë: 500,000, 2.5% të popullsisë së përgjithshme

Është një zonë në Rumani e banuar kryesisht nga hungarezët, të cilët kërkojnë pavarësi më të madhe. Sipas një regjistrimi të vitit 2011, më shumë se 1.2 milionë hungarezë jetojnë në Rumani dhe gjysma e tyre janë në Shekli.

Evropa Veriore

Bornholm – Danimarkë

Banorë: 39,664, 0.7% të popullsisë së përgjithshme

Bornholm është një ishull i vogël baltik me një vetëqeverisje aktive që ka pretenduar pavarësi ose një vetëbesim më të madh që nga vitet 1990. Deri më tani, megjithatë, ai nuk ka qenë në gjendje të tërheqë shumë vëmendje tek ai.

Ishujt Faroe

Banorë: 50,030, 0.9% të popullsisë së përgjithshme

Që nga viti 1948, Ishujt Faroe kanë qenë një vend autonom dhe vetëqeverisës në Danimarkë. Ata tani po bëjnë thirrje për pavarësi të plotë dhe njohje si një shtet sovran

Lombardia – Itali

Banorë: 10 milionë, 17% e popullsisë së përgjithshme

Një nga rajonet më të pasura të Italisë, përqëndruar rreth Milanos, Lombardia dëshiron autonomi më të madhe nga administrata e Romës dhe më shumë liri se si të shpenzojnë paratë e saj. Shumë votues në Lombardi dhe Veneto si ata mendojnë se taksat e tyre të mbështetur zonat më të varfra të jugut, ndërsa ajo duhet të investohen në zhvillimin. Më shumë se 40% e popullsisë mbështetën këto synime në një referendum të fundit, edhe pse zërat për pavarësinë nuk janë aq intensive sa në Katalonjë.

Veneto – Itali

Banorët: 4.9 milion, 8% e popullsisë së përgjithshme

Rajoni i Venedikut dhe kryeqyteti i Venedikut janë një tjetër faktor i rëndësishëm në ekonominë italiane. Rajoni kërkon autonomi të konsiderueshme më të madhe nga Roma dhe kompetenca shtesë për të levizur taksat e saj. Ashtu si Lombardia, shumica e banorëve nuk duan pavarësi të plotë.

Sicili – Itali

Banorë: 5 milionë, 8,25% të popullsisë së përgjithshme

Duke promovuar një trashëgimi të dallueshme lokale, tradita, kulturë dhe gjuhë, lëvizje të ndryshme në zonën autonome të Sicilisë në Itali kërkojnë autonomi më të madhe ose pavarësi të plotë. Një parti separatiste madje  kërkon të drejtojë ishullin nga viti 2008 deri në 2012.

Tirol Jugut – Itali

Banorë: 511,000, 0.9% të popullsisë së përgjithshme

Tiroli i Jugut që fliste gjermanisht i kaloi administratës italiane në fund të luftës së parë botërore. Rajoni fitoi autonomi të konsiderueshme nga Roma në vitet 1970, por një lëvizje separatiste nxit ribashkimin me Austrinë. Sondazhet tregojnë se ky propozim mbështetet nga 50% e popullsisë së rajonit.

Vendi Vaske – Spanjë

Banorë: 3 milionë, 4.6% të popullsisë së përgjithshme

Nacionalistët vaska kërkojnë unitetin politik të të gjitha vaskeve të Francës dhe Spanjës që nga shekulli i 19-të. Fushata për pavarësi është bërë më pak e përgjakshme në vitet e fundit, pasi grupi Eta i separatistëve ka shpallur fundin e një shekulli të dhunës në vitin 2011. Pasi ka dhënë autonomi të mjaftueshme për rajonin, Madrid refuzon të gjitha ndryshimet e mëtejshme që kërkojnë separatistët.

Katalonia – Spanjë

Banorë: 7.5 milionë, 16% e popullsisë së përgjithshme

Sipas qeverisë katalanase, 90% e votuesve mbështetën pavarësinë në referendumin e diskutueshëm të 1 tetorit, ndonëse pjesëmarrja në sondazhe arriti vetëm 43% dhe pati shumë njoftime për parregullsi. Spanja po lëviz për të imponuar kontroll të drejtpërdrejtë në rajon, krizën më të madhe kushtetuese të Spanjës që nga fundi i regjimit Franco

Korsikë – Francë

Banorë 329.599, 0.49% të popullsisë së përgjithshme

Lëvizja nacionaliste korzike kërkon më shumë autonomi për ishullin që nga vitet 1960. Fronti Kombëtar i Çlirimit Korsikan kërkon pavarësi nga viti 1976. Një koalicion për pavarësi, Pë një Korsikë, fitoi 24 nga 51 vende në zgjedhjet rajonale të 2015 .

Evropën Perëndimore

Rajoni Flamandiki – Belgjikë

Banorë: 6.4 milion, 56.3% e popullsisë së përgjithshme

Rajoni më i begatë holandishtfolës në veri të Belgjikës ka kohë që po kërkon një mënyrë për t’u larguar. Aleanca e re flamande është partia më e madhe në parlamentin federal dhe mundet, si pjesë e koalicionit aktual, të hedhë tonin, por do të shtyjë për pavarësi më graduale pas zgjedhjeve të vitit 2019, që do të çojë në shpërbërjen përfundimtare të Belgjikës.

Rajoni i Vallonisë – Belgjikë

Banorë: 3.6 milionë, 32% të popullsisë së përgjithshme

Rajonet belge kanë fituar tashmë një autonomi të madhe dhe shumica e Walloons dëshirojnë të qëndrojnë në Belgjikë, edhe pse ata mbrojnë dhe promovojnë gjuhën e tyre franceze dhe identitetin kulturor. Lëvizjet për pavarësinë, si dhe një grup që bën thirrje që Belgjika frankofone të inkorporohet në Francë, kanë tërhequr historikisht pak mbështetje.

Britani – Francë

Banorë: 3.3 milion, 5% e popullsisë së përgjithshme

Britani ka një identitet të fortë kulturor dhe zona është konsideruar si një nga gjashtë kombeve Celtic së bashku me Cornwall, Irlandë, Isle of Man, Skoci dhe Uells. Nacionalistët e Britanisë kërkojnë autonomi brenda ose jashtë Francës, avokimit dhe promovimin e muzikës, traditat dhe simbolet e Brittany, duke përfshirë gjuhën Breton, e cila flitet nga rreth 200.000 njerëz. Një sondazh i 2013 gjeti se 18% e banorëve të mbështesin pavarësinë, ndërsa 37% thanë se e konsiderojnë veten bretonët e parë, me vetëm 48% e tyre e konsiderojnë veten e tyre, para së gjithash frëngjisht ..

Bavaria – Gjermani

Banorë: 12.9 milion, 15.6% të popullsisë së përgjithshme

Nacionalizmi bavarez ishte i fuqishëm që nga aderimi në Gjermani në 1871. Ndërsa partia që kërkonte autonominë e Bavarisë ishte një faktor i rëndësishëm në vitet 1950, pjesa e saj elektorale ra në dekadat e ardhshme. Megjithatë, një sondazh i vitit 2017 tregoi se një në tre bavarezë është në favor të pavarësisë

Irlanda e Veriut – Britania e Madhe

Banorë: 1.8 milion, 2.8 e popullsisë së përgjithshme

Ulster, partia që kërkon pavarësinë e Irlandës së Veriut nga Britania, ka qenë një lëvizje e pakicës që nga vitet 1920 dhe nuk mbështetet nga asnjë nga partitë kryesore politike në rajon. Sidoqoftë, marrëveshja Anglo-Irlandeze e vitit 1985 e vitit 1985 tani është shumë e diskutueshme.

Skoci – Britani e Madhe

Banorë: 5.4 milion, 8.2 e popullsisë së përgjithshme

Skocia filloi të kërkojë autonomi në mesin e shekullit të 19-të dhe Partia Kombëtare Skoceze luftoi për pavarësi të plotë që nga viti 1934. Më shumë se 84% e votuesve skocezë morën pjesë në një referendum mbi pavarësinë në 2014, me 44.7% në favor të tij dhe 55.3% deklarojnë kundër. Nicola Sturgeon, kreu i SNP dhe kryeministri i Skocisë, tha se një tjetër referendum ka gjasa pas votimit të Brexit nga Mbretëria e Bashkuar.

Uells – Britani e Madhe

Banorë: 3.1 milion, 4.7 të popullsisë së përgjithshme

Ashtu si Skocia, Uellsi votoi në favor të një caktimi në Mbretërinë e Bashkuar në një referendum në vitin 1997. Megjithatë, sipas sondazheve të fundit, më shumë se 40% e votuesve të Uellsit duan të kenë më shumë pushtet në kuvendin e tyre, ndërsa 25% pavarësi të plotë.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: