Meta intervistë në Bullgari, flet për sigurinë në Ballkan dhe Zgjerimin e BE-së: Europa dhe vendet e rajonit mund të keqpërdoren nga Rusia

485

President Ilir Meta ndodhet në Bullgari për një vizitë zyrtare, ku ka folur edhe për një media të Bullgarisë BNT.

Meta ka folur lidhur me sigurinë e Ballkanit Perëndimor pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Kreu i Shtetit tha se Bashkimi Europian ashtu edhe vendet tona mund të keqpërdoret nga Rusia apo aktorët e tjerë, që kanë interes të minojnë këto vlera europiane në rajonin tonë.

Intervista e plotë në BNT:

Si ka ndryshuar arkitektura origjinale e sigurisë në Ballkan që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia?

Ilir Meta: Besoj se e gjithë arkitektura e sigurisë globale do të ndryshojë dhe do të përshtatet pas këtij agresioni të paprovokuar dhe të pajustifikuar rus kundër Ukrainës, pasi ky është një precedent i tmerrshëm i krijuar nga një lojtar shumë i rëndësishëm ndërkombëtar në skenën ndërkombëtare, anëtar i përhershëm i Këshillit të Sigurimit. të Kombeve të Bashkuara. Siguria arkitekturore evropiane, natyrisht, do t’i përshtatet këtij realiteti. Shumë vende, përfshirë NATO-n, do të rregullojnë politikat e tyre të mbrojtjes dhe sigurisë. Ballkani dhe në veçanti Ballkani Perëndimor janë gjithashtu pjesë e këtij përshtatjeje me situatën e re.

Për fat të mirë, Shqipëria, Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi janë anëtarë të NATO-s. Vendet e tjera janë gjithashtu pjesë e një partneriteti me NATO-n dhe Aleancën, dhe të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor kanë interes për t’u anëtarësuar në BE. Ata duhet të koordinojnë politikën e tyre të jashtme me atë të Bashkimit Evropian. Prandaj jam i bindur se Ballkani ka lënë pas më të keqen. Ne nuk duhet ta marrim si të mirëqenë atë që është arritur, por të kujdesemi për ta ruajtur dhe konsoliduar atë, të punojmë së bashku për të mbetur një rajon i sigurt, jo vetëm në aspektin e sigurisë, por edhe tërheqës për zhvillim më të shpejtë dhe më të qëndrueshëm dhe për të përfituar nga Kjo situatë do ta bëjë rajonin një mjedis më të rëndësishëm për investime, siguri energjetike dhe korridore. Dhe, gjithashtu, është shumë e rëndësishme për ne – Shqipëria, Bullgaria, Maqedonia e Veriut dhe jo vetëm,

Po, ju pyeta për Korridorin 8. Gjatë vizitës së z. Borel në Tiranë, më kujtohet ai tha se dezinformimi rus në Ballkan po rritej dhe se shërbente si një mjet për të penguar integrimin evropian.

Ilir Meta: Nuk jam këtu për të thënë asgjë tjetër përveç zotit Borel. Por është e rëndësishme që vetë Bashkimi Evropian t’i përmbahet më shumë vlerave të tij thelbësore dhe të përpiqet të kujdeset më shumë për demokracitë tona në rajon – të rriten dhe të konsolidohen. Sepse kjo do të shmangë erozionin e besimit si në Bashkimin ashtu edhe në vendet tona, i cili mund të përdoret për të abuzuar me Rusinë apo aktorë të tjerë që kanë interes të minojnë këto vlera në rajonin tonë.

Ne përmendëm sigurinë rajonale. A ekziston rreziku i rivizatimit, ndryshimit të kufijve të Ballkanit, veçanërisht në lidhje me situatën në Bosnje dhe Hercegovinë?

Ilir Meta: Ajo që po ndodh në Ukrainë, për fat të keq dhe që askush nuk e besonte më parë, ishte ndoshta një shenjë e shfaqjes në Ballkanin Perëndimor të këtyre ideve, gjëra të çmendura që shohim vitet e fundit dhe në të cilat, për fat të keq, zyrtarë të Bashkimit Evropian. jane perfshire. Ne e dimë se sa shumë ka vuajtur Ballkani dhe e gjithë Europa nga këto lojëra të çmendura që kanë shkaktuar gjakderdhje të tillë në rajonin tonë. Dhe në këtë kontekst, pasi të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor janë të përkushtuara për të qenë pjesë e Bashkimit Evropian, të gjithë duhet të jenë të përkushtuar ndaj vlerave të tij. Nuk është një vendim për të rivizatuar kufijtë, por e vetmja zgjidhje është heqja e kufijve. Kjo në radhë të parë. Së dyti – të zbatohen të njëjtat standarde, standarde evropiane – për pakicat në të gjitha vendet tona. Kjo është e vetmja zgjidhje. Dhe në këtë kontekst,

Cili është dimensioni i Korridorit 8 për Bullgarinë, Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut dhe konteksti i politikave të transportit dhe lidhjes së energjisë në këtë pjesë të Ballkanit?

Ilir Meta: Ngjarjet e fundit kanë bërë më të rëndësishme përpjekjet tona të përbashkëta për t’i dhënë një shtysë të re Korridorit 8, i cili ka ngecur prej kohësh. Dhe bëhej fjalë kryesisht për retorikë, fjalë boshe, vepra dhe projekte. Në këtë drejtim, u thashë liderëve të vendit tuaj, dhe në veçanti Kryetarit të Kuvendit, se do të ishte shumë e rëndësishme të kërkojmë përgjegjësi më serioze nga qeveritë dhe institucionet tona, të punojmë së bashku – Bullgaria, Maqedonia e Veriut, Shqipëria dhe gjithashtu. vendet e tjera që janë të interesuara. Mendoj në veçanti për Italinë, e cila gjithashtu mund të përfitojë në masë të madhe, si dhe vende të tjera dhe miq të vendeve tona në BE.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: