Mijëra azilkërkues të bllokuar në ishujt grekë

995

Një vit e gjysmë pas zbatimit të Deklaratës së Përbashkët të BE. – Turqia (20 mars 2016) mbi imigracionin-refugjat, mijëra azilkërkues janë bllokuar në kushte të dëshpëruara në ishujt grekë ku ekzistojnë pikat e nxehta.

Në të njëjtën kohë, sistemi i azilit në Greqi ka marrë mbi 13.700 kërkesa shtesë nga njerëzit e zhvendosur nga ishujt në brendësi. Gjithashtu, sipas të ardhurve – nisje nga ishujt, më shumë se 9,000 njerëz duket se janë “zhdukur” pa i ditur kush janë ata, transmenton gazeta e përditëshme KATHIMERINI.

Deklarata e përbashkët dëmton gjithnjë e më shumë Greqinë

Deklarata e Përbashkët e BE – Turqia është e qartë se mënyra se si zbatohet nga qeveria nuk është e dobishme për Greqinë në një afat të gjatë.

Prej prillit 2016 deri në fund të shtatorit 2017, në ishujt grekë (Lesvos, Chios, Samos, Leros, Kos) arritën gjithsej 44,239 refugjatë dhe emigrantë. Në të njëjtën kohë, në kuadër të Deklaratës së Përbashkët të BE-së. – u kthyen në Turqi 1,360 refugjatë dhe emigrantë.

Kthimi një proçes tej i vështirë

Procesi i kthimit është “krejtësisht i mbërthyer”, siç tregojnë shifrat, sidomos në muajt e fundit: Nga prilli i 2016-tës deri në qershor 2017, 1,217 njerëz u kthyen në Turqi, ndërsa 143 persona u kthyen në tre muajt e ardhshëm. Përkatësisht, 10,719 njerëz erdhën nga Turqia (korrik 2017, 2,249, gusht 2017, 3,584,si dhe në shtator 2017 – 4,886).

Në brendësi

Në të njëjtën kohë, megjithatë, që nga fillimi i deklaratës së përbashkët deri në fund të shtatorit 2017, 16,363 njerëz u zhvendosën nga ishujt. Prej tyre, 3,800 kanë të drejtën e legjislacionit të bashkimit familjar për të shkuar në shtetet e tjera anëtare ku janë të afërmit e tyre. Pjesa tjetër e tyre u zhvendosën në brendësi si “të pambrojtur” (shtatzëna, fëmijë të vegjël, viktima të torturës, të sëmurë) dhe prandaj nuk mund të ktheheshin në Turqi.

Shumica e atyre që janë bllokuar në ishujt nuk gjejnë rrugëdalje. Ata mund të lëvizin rreth ishullit dhe shumë prej tyre natyrisht po kërkojnë një mënyrë për të vazhduar udhëtimin e tyre në Evropë. Disa kanë pasur sukses. Si pasojë, shumë vende të BE kanë ngritur një kërkesë për kthim në Greqi, bazuar në Rregulloren e Dublinit III, për azilkërkuesit e arrestuar në territorin e tyre dhe që kanë patur dokumente të hyrjes nga Greqia.

Sipas shërbimit të Azilit, deri në fund të shtatorit 2017, Greqia ka pranuar 1.003 kërkesa për kthim, përkatësisht nga Gjermania 891, Zvicra 39, nga Norvegjia 24 dhe 24 nga Belgjika ndër vende të tjera. Për më tepër, nëse nga të gjithë të kthyerit pas deklaratës së përbashkët i heqim ata që qëndrojnë në ishuj (14.482), ata që kthehen në Turqi (1.360) ose në shtëpi përmes IOM (rreth 1.450), një numër i madh njerëzish që kanë mbërritur në Greqi, mbi 9,000 … duket se janë zhdukur.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: