Ministri grek: Tirana konteston kufijtë

Kryesore Politika

ATHINË –  Gazeta greke “Kathimerini” publikon sot në orën 8 të mëngjesit një artikull me titull : “Tirana konteston kufijtë”, shkruar nga Sotiris Sideris.

Toka subjekt në kufi mes Greqisë – Shqipërisë kanë paraqitur në Tiranë, si dhe, me përfaqësime të forta në Athinë javën e shkuar – me cilat kërkuan ndryshimin në studimet për hidrokarburet në detin Jon, me arsyetimin se po shkelen ujërat territoriale shqiptare, kërkuan dhe hartat e tokës në Epir!

ministri 1Po bëhen përpjekje për të kontestuar kufijtë, vlerësojnë dipllomatët,si dhe burimet me reputacion ligjore, ndërkohë që politikisht është praktikë e rrezikshme për Shqipërinë dhe marrëdhëniet dypalëshe. Por kjo ka të bëjë me të njëjtat burime se qeveria greke monitoron të vështirë në marrëdhëniet shqiptaro-greke dhe forcimin e përgjithshëm të tendencave destabilizuese në Ballkanin Perëndimor.

Sipas vlerësimeve të njëjtit burim, gjithë ajo pjesë është e një konteksti më të gjerë, në të cilën lëviz sistemin politik shqiptar, për të treguar vizionin e “Shqipërisë së Madhe”.

Sipas hartave të lëshuar në vitin 2011 dhe të publikuara nga ministri i atëhershëm i Energjisë C. MANIATIS, studimet do të jenë gjerësisht mbi Janinë, ndërsa atëhere asnjë çështje u ngrit. Dyshimi është se pas lëvizjeve të Tiranës është Turqia që dominon.

Elementi i ri gjeneron dyshime se Ankaraja kërkon të krijojë front kundër Greqisë është takimi i partisë Erdogan e çamëve, të PDIU, gjatë vizitës së tij në Tiranë. Takimi me PDIU asnjë interpretim tjetër ka vetëm nxitjen e “çështje” e çamëve, pika burimeve diplomatike.

Në këtë klimë, Ministri i Punëve të Jashtme Z. Kotzias vështirësohet nëse do të marrë pjesë në samitin e Ministrave të Jashtëm të vendeve anëtare të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore (SEECP), organizuar në Tiranë më 22/5. Burime diplomatike theksojnë se mungesa e mundshme e Greqisë nga ky takim do të sigurojë një alibi në Tiranë që do të vazhdojë të rritet pa marrë përgjigje dhe do të çojë në izolimin e mëtejshëm të Athinës. Në vend të kësaj, sipas raporteve, kryeministri po shqyrton udhëtojë në Tiranë më 26/5 për Samitin e SEECP.

Deklaratë e deputeteve të opozitës “Demokracia e Re”

Komisioni i Mbrojtjes dhe të Punëve të Jashtme pranë Parlamentit kanë kërkuar me anën e një letre Kryetarit të Komisionit J. Varemeno, deputetëti ND e udhëhequr nga C. Kumotsakos ( ish-zëdhënës i Ministrisë së Jashtme të Greqisë). Zgjedhjet në Akinci e pushtuar, kriza në Maqedoni, kërkesa e Shqipërisë për të ndryshuar programin kërkimor të Greqisë në Jon zbuluar nga gazeta “Kathimerini” dhe rrjedhën e diskutimeve midis Greqisë dhe Turqisë për CBM të bëjë takim të nejvoshëm me pjesëmarrjen e ministrit të Jashtëm Z. Kotzia, thuhet në letër.