Shqiptarët renditen krah sirianëve/ Gjermania jep lajmin e keq: Po bëjmë planin për rikthim masiv të emigrantëve në vendet e tyre

133

Në vitet para pandemisë së koronës, më shumë njerëz u deportuan në Gjermani sesa kohët e fundit. Gjatë vitit të kaluar, Ministria e Brendshme regjistroi pothuajse 12,000 dëbime.

Gjermania deportoi dukshëm më pak njerëz vitin e kaluar sesa në vitet para pandemisë së koronës. Siç raportoi Ministria Federale e Brendshme sipas kërkesës, në vitin 2021 ka pasur gjithsej 11,982 dëbime. Në vitin 2020, i cili u shënua edhe më shumë nga kufizimet në udhëtimet ndërkombëtare, autoritetet gjermane organizuan dhe kryen 10,800 dëbime. Për krahasim: në vitin 2019 ka pasur pothuajse 22,100 dëbime.

Shumica e dëbimeve vitin e kaluar shkuan me avion, si në vitin 2020, në Gjeorgji dhe Shqipëri. 1116 persona të detyruar të largohen nga vendi u transportuan me avion në Gjeorgji dhe 908 persona u dërguan në Shqipëri.

Në 470 raste, personat që vinin nga Siria dhe qëndronin ilegalisht në Gjermani u deportuan vitin e kaluar – jo në Siri, por në vende të tjera në të cilat ata kishin qenë më parë. Në një përgjigje të fundit ndaj një kërkese nga fraksioni i majtë, qeveria federale deklaroi se qytetarët sirianë mund të kthehen në vendin e tyre të origjinës vetëm në baza vullnetare. Në 388 raste të tjera, personat janë “të shtyrë” nga Siria.

Dikush flet për deportime kur njerëzit që kanë ardhur në Gjermani pa leje kthehen në vendin e tyre të origjinës ose në një vend evropian që është përgjegjës për ta menjëherë pas hyrjes në Gjermani. Gjithsej 3,092 dëbime u kryen vitin e kaluar.

Rreth 400 deportime u organizuan vitin e kaluar për të nxjerrë jashtë vendit njerëz nga Turqia apo Kosova. Vendet kryesore të synuara të fluturimeve të dëbimit në 2021 përfshinin gjithashtu Serbinë, Pakistanin, Moldavinë dhe Rumaninë.

Marrëveshja e koalicionit midis SPD, FDP dhe të Gjelbërve thotë: “Ne po nisim një ofensivë riatdhesimi në mënyrë që të zbatojmë largimet në mënyrë më të qëndrueshme, veçanërisht deportimin e kriminelëve dhe atyre që janë të rrezikshëm.” Përveç kësaj, partitë semaforike duan marrëveshje migrimi për t’u rënë dakord me vende të rëndësishme të origjinës.

Qeveria federale do të emërojë një përfaqësues të posaçëm për të hartuar këto marrëveshje. Megjithatë, partnerët e koalicionit nuk kanë arritur ende një marrëveshje se në cilën ministri duhet të vendoset ky post i ri dhe kush do ta mbajë këtë post. Sipas Ministrisë Federale të Brendshme, konsultimet në qeverinë federale “janë ende në vazhdim”.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: