Si funksionojnë mashtruesit e internetit – “Romanca”, “shoku” dhe “Mundësia”

68

Mashtrimet e investimeve në kriptomonedha: Si ndodhin – Rreziqet e internetit për publikun investues dhe tregtar – Mënyrat për të zhvatur kodet
Me transaksionet online dhe në përgjithësi transaksionet elektronike që vazhdojnë të përjetojnë rritje të shpejtë ndërkombëtarisht dhe në vendin tonë gjatë tre viteve të fundit, për shkak të shfaqjes së pandemisë, mashtrimet janë rritur si në numër absolut ashtu edhe në format në të cilat ato shfaqen. .

Mashtruesit fokusohen kryesisht në mënyra të reja për të mashtruar qytetarët duke nxjerrë informacione të llogarisë personale (pin, fjalëkalime, etj.) si dhe në mashtrimet në lidhje me produktet e investimeve që sigurojnë – siç theksojnë vetë mashtruesit.

Në këtë kuadër, në fund të vitit 2021 nisi fushata për informimin dhe ndërgjegjësimin e publikut për mashtrimet elektronike, e cila me bashkëpunimin e forcave të Ministrisë së Mbrojtjes së Qytetarit, Bankës së Greqisë, Policisë Helenike dhe Shoqata Helenike e Bankave (HBA) ka dhënë një kontribut vendimtar në uljen e numrit të incidenteve të mashtrimit elektronik për herë të parë pas rritjes së vazhdueshme të muajve të fundit, që krijon optimizëm, por nuk lë vend për vetëkënaqësi.

Çfarë duhet të kenë kujdes qytetarët
Karakteristikë e vëmendjes që qytetarët duhet t’i kushtojnë transaksioneve elektronike është referenca e bërë nga Yannis Grammatikos, menaxher i përgjithshëm i produkteve bankare me pakicë të Piraeus Bank, në konferencën e fundit të Pagesave “360o”: “Ashtu si në shtëpitë tona, një derë e shtrenjtë, e blinduar. nuk e përmbush qëllimin e tij nëse nuk e mbyllim, e lëre më nëse i lëmë çelësat në të, kështu që qasja në bankën tonë dixhitale nuk është e sigurt, nëse nuk jemi dyfish dhe tre herë të kujdesshëm se si, kur dhe ku përdorim personal. ne fjalëkalimet. Banka jonë nuk do të na kërkojë kurrë fjalëkalimet tona bankare online dhe as nuk do të na kontaktojë në një mënyrë që na krijon artificialisht një ankth që të reagojmë me nxitim duke i dhënë ato. Për sa kohë që ne ndjekim këtë rregull të thjeshtë, Internet Banking është plotësisht i sigurt, si për paratë tona ashtu edhe për të dhënat tona personale.”

Materiali i ri i Europolit mbi mashtrimet e investimeve në kriptovaluta u bë publik së fundmi dhe u postua në faqen e internetit të EET si pjesë e fushatës së informimit dhe ndërgjegjësimit të publikut mbi mashtrimet kibernetike.

Mashtrimet e investimeve në kriptomonedha – Si ndodhin
Mashtruesi “romantik”: Një mashtrues ju afrohet përmes një aplikacioni takimesh ose një platforme të rrjeteve sociale. Mund të fillojë si një mashtrim takimesh në internet që kthehet shpejt në një mashtrim investimi me humbje potencialisht serioze financiare për ju.

Mashtruesi imitues i shokut: Një mashtrues ju synon duke hakuar llogaritë e miqve tuaj në mediat sociale. Për shkak se mendoni se po komunikoni me një person të besuar, mund të jeni më të hapur për të bërë investimin.

Mundësia e biznesit: Një mashtrues ju thërret dhe ju tregon një faqe interneti mashtruese për investime në kriptomonedha. Ju bind të investoni duke përmendur shifra të pavërteta të kthimeve të mundshme. Në disa raste, do të kuptoni se nuk është e mundur të tërhiqni paratë tuaja pas një periudhe të gjatë kohore që investimi është kryer.

Reklamat e mashtrimit: Po shikoni një reklamë investimi në kriptomonedhë në mediat sociale. Ju klikoni në këtë reklamë dhe jepni informacionin tuaj të kontaktit. Mashtruesi ju kontakton me telefon dhe ju bind të investoni

Shenjat paralajmëruese
Mundësitë e investimit me fitime të mëdha janë shumë të mira për të qenë të vërteta.
Shpërqëndrimet në formën e urgjencës që ju bëjnë të mendoni se kjo është një marrëveshje që nuk duhet ta humbisni.
Reklamat mashtruese të postuara në internet dhe media sociale Mundësi investimi të marra përmes postës elektronike, mediave sociale ose telefonatave, pa nxitjen tuaj. Këto “mundësi” mund të paraqiten nga:
-mashtruesit që imitojnë një mikun tuaj.

  • dikush që e keni takuar vetëm përmes aplikacioneve për takime ose rrjeteve sociale.
  • një kompani mashtruese e investimeve në kriptomonedha.
  • kërkesat për të transferuar investimin legjitim të kriptomonedhës në një adresë alternative nën kontrollin kriminal.

Masat e vetëmbrojtjes
1. Bëni kërkimin tuaj me kujdes përpara se të investoni në kriptovaluta.

2. Kini kujdes kur dërgoni kriptovaluta. Pasi transaksioni të përfundojë, nuk do të mund ta revokoni atë.

3. Nëse merrni një mundësi investimi nga miqtë tuaj, konfirmoni se ajo erdhi vërtet prej tyre.

4. Përpara se të investoni, hulumtoni grupin që ju ka bërë ofertën përkatëse dhe vlerësojeni atë.

5. Jini të qartë në lidhje me kushtet që rregullojnë blerjen tuaj dhe statusin e pronësisë së kriptomonedhave.

6. Jini të kujdesshëm ndaj njerëzve që takoni në aplikacionet e takimeve ose mediat sociale, të cilët përpiqen t’ju bindin të investoni në kriptovaluta.

7. Kujdes nga kërkesat e pakërkuara që ju inkurajojnë të hapni dhe financoni llogari të reja të kriptomonedhave. Ata do t’ju drejtojnë në kuletat dixhitale të kontrolluara nga kriminelët.

8. Mbajeni për vete. Nëse blini kriptomonedhë, mos e shpallni atë në rrjetet sociale pasi mund të tërhiqni vëmendjen e kriminelëve.

9. Nëse jeni viktimë e mashtrimit, raportoni menjëherë në polici.

Forma të tjera mashtrimi – Çfarë duhet të dinë tregtarët
Në faqen e EET-it, muajt e fundit janë postuar video informative dhe infografikë me rastin e fushatës më të fundit për informimin dhe ndërgjegjësimin e publikut për çështjet e sigurisë kibernetike, me udhëzime për identifikimin dhe mbrojtjen ndaj llojeve të ndryshme të mashtrimeve elektronike në hapësirën kibernetike, si p.sh. :

telefonata mashtruese (vishing), mesazhe mashtruese SMS (smishing), mesazhe mashtruese të postës elektronike (phishing),

Mashtrimi i CEO (Mashtrimi i CEO),

•mashtrim përmes faturave dhe dokumenteve të tjera (mashtrimi i faturës),

• faqet e internetit të falsifikuara të bankave,

• mashtrimi i takimeve në internet (mashtrimi i romancës),

• vjedhja e të dhënave personale (vjedhja e të dhënave personale),

•mashtrimet në lidhje me investimet (mashtrimet e investimeve),

• mashtrimet e blerjeve online,

•mashtrimet e supozuara të mbështetjes teknike, , dhe

• Mashtrimet e shkëmbimit të kartave SIM.

Tregtarët mund të shikojnë të gjithë informacionin dhe materialin informativ këtu si dhe këtu.

Burimi: in.gr

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: