Studimi : Shkrirja e akullit në Grenlandë mund të rrisë rrezikun nga përmbytjet

83

Shtresa e dytë më e madhe e akullit pas Antarktidës, me një sipërfaqe prej gati 1.8 milionë kilometra katrorë, shtresa e akullit që mbulon Grenlandën është shqetësuese për shkencëtarët, pasi mbinxehja në Arktik është tre herë më e shpejtë se kudo tjetër në botë.

Shumë grupe po shqyrtojnë evolucionin e tij, por hulumtimi i botuar në revistën Nature Communications është i pari që mbështetet shumë në vëzhgimet satelitore të Agjencisë Evropiane të Hapësirës dhe arriti në përfundimin se shkrirja e akullit është rritur me 21% në 40 vjet.

Ajo ka arritur në 3,500 miliardë tonë që nga viti 2011, nga të cilat dy të tretat vetëm gjatë verës së 2012 dhe 2019, sipas studimit.

Groenlanda është e ndjeshme ndaj ngjarjeve meteorologjike në rritje
Të dhënat satelitore vërtet kanë treguar dallime të konsiderueshme në shpejtësinë e shkrirjes, të cilat përshpejtohen shumë nga valët e nxehtësisë dhe aq më tepër nga mbinxehja graduale.

“Ashtu si pjesa tjetër e botës, Grenlanda është e ndjeshme ndaj ngjarjeve ekstreme të motit”, tha Thomas Slater, autori kryesor i studimit në Universitetin e Leeds në MB.

Dhe vëzhgimi satelitor ka bërë të mundur vlerësimin e shpejtë dhe të saktë të humbjes brenda një viti të caktuar dhe përkthyer atë në një ndikim në rritjen e nivelit të detit, sipas studiuesve, të cilët shkruajnë se kjo metodë “do të na lejojë të kuptojmë më mirë proceset komplekse”. shkrirja e akullit”.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: