Category: Mjedisi

Shkencëtarët : Pandemia dëmton meteorologjinë.

Pandemia Covid-19 dhe kufizimet e vendosura ndaj saj që kanë prekur një gamë të gjerë të aktiviteteve njerëzore në të gjithë botën, ku nuk e kanë lënë...

Planeti lëshon SOS: Gronlanda humbi 586 miliardë tonë akull në 2019

Vëllimi i akullit të humbur është një rekord – “Shkrirja e akullit provon ndryshimin e shpejtë të klimës dhe e forcon atë”, thonë...

“Pandemia” globale e ndotjes së ajrit, 8.8 milion vdekje të parakohshme në vit,

Vëmendja e njerëzimit kohët e fundit është përqendruar në një pandemi të mundshme nga coronavirusi i ri, por njerëzimi tashmë po përballet me një...

Evropa ka përjetuar dimrin më të nxehtë që nga … 1855

Ky dimër, dhjetor 2019 – shkurt 2020, ishte shumë më i ngrohti në Evropë që nga viti 1855, sipas Shërbimit Evropian për Ndryshimet Klimatike të...

Lulja më e madhe në botë që bie erë si mish i kalbur

Një lule e veçantë që është bërë e njohur për erën e saj të tmerrshme, dhe gjendet në Indonezi. Bëhet fjalë për një lule jashtëzakonisht e rrallë, e...

Danimarka: Energjia e rinovueshme 47% me anën e erës

Më 2019, Danimarka erdhi edhe më afër energjisë së rinovueshmem, një vend i njohur për risitë e tij, arrin të rrisë prodhimin e energjisë së erës....

OKB: Njerëzimi të ndalojë “luftën kundër natyrës”

Antonio Guterres citon efektet shkatërruese të çrregullimit të klimës Njerëzimi duhet t’i japë fund “luftës kundër natyrës”, tha Sekretari i...

Ndryshimi i klimës: 40% e bimëve të Tokës janë të kërcënuar me zhdukje

Vendet me specie të rralla bimësh janë Andet e Veriut në Amerikën e Jugut, Kosta Rika, Afrika e Jugut, Madagaskari dhe Azia Juglindore. Këto zona mbetën të...

Tetori 2019 më nxehtë i regjistruar ndonjëherë në planet

Ky është muaji i pestë radhazi që po thyen ose po afron një rekord. Ky është muaji i pestë radhazi që po thyen ose po afron një rekord, tha agjensia evropiane...

Akullnajat në Himalaja janë fatkeqësi e “panjohur” mjedisor për të ardhmen

Me një sipërfaqe prej 3500 km. Nga Afganistani në Mianmar, në zonën malore Hindu Kush-Himalaja (HKH) është quajtur “pol i tretë” nga shkencëtarët...