Tortura te emigranteve pas kthimit në Libi dalin në dritë

355

 

Asnje refugjat nuk e lë shtëpinë etij prej qejfit, as nga deshira per tu larguar, por janë arsyet te tej forta që I detyrojnë këta njerëz te lenë shtëpinë dhe të emigrojnë në vendet e Evropës për të siguruar jeten .

Grupet e të drejtave të njeriut kanë paralajmëruar se emigrantët dhe refugjatët që kthehen në Libi torturohen. Një raport televiziv tani sjell prova të tmerrshme. Një pamje nga kanali televiziv britanik Channel 4 tregon imazhe të reja të torturës për refugjatët dhe emigrantët që përpiqen të arrijnë Evropën dhe më pas u kthyen nga roja bregdetare libiane.

Disa emigrantë dhe refugjatë që u morën në qendrën e paraburgimit në Khums në lindje të Tripolit u ishin shitur trafikantëve nga rojet zyrtare të qendrës. Raporti i Kanalit 4 përshkruan procesin kur emigrantët bëhen mall njerëzor, përfshin pamjet video të burrave dhe grave që torturohen nga kontrabandistët njerëzorë. “Emigrantët e kthyer në bandat e trafikimit shpesh torturohen në kamera,” thotë raporti. Një burrë u torturua me plastikë të shkrirë që mbinin mbi shpinë, duke e shkaktuar atë me dhimbje të dhunshme. Imazhet tregojnë burra dhe gra të rrënuara në një rrëmujë të përgjakur, duke shkaktuar transmetuesin që të krahasojë këto imazhe me torturën dhe abuzimin në burgun famëkeq Abu Ghraib në Irak.

Ka pasur fotografi të tjera të torturës dhe abuzimit, ndoshta të emigrantëve, në përgjigje të cicëroj. Është e paqartë nëse këto fotografi erdhën nga Libia.

Jo vetëm torturë

Nëse emigrantët dhe refugjatët nuk torturohen nga trafikantët e qenieve njerëzore, ata detyrohen të jetojnë në kushte të tmerrshme në kampet e paraburgimit, njofton raporti.

Shumica e njerëzve në kamp mund të marrin vetëm një vakt në ditë. Disa duhet të pijnë ujë të tualetit për të mbijetuar. Jo vetëm kaq, por sëmundja vazhdon të përhapet nëpër kampe. Tuberkulozi është një nga sëmundjet më të zakonshme në kampet e ngushta. Është e paqartë nga raporti i Kanalit 4 nëse dikush në kampe vdiq nga sëmundja potencialisht fatale e mushkërive.

Por…?

Anëtarët e Bashkimit Evropian dhe shtetet arabe u takuan muajin e kaluar në Egjipt për të diskutuar mbi emigracionin. Ndërsa Donald Tusk, Presidenti i Këshillit Europian, përshëndet të gjithë ata që kanë marrë mbi vete barrën e zhvendosjes së popullsisë, si dhe ndihmuan refugjatët dhe vepruan herët për të trajtuar kontrabandën e njerëzve, situata ka gjasa të vazhdojë të zhvillohet në Libi. Anëtarët e rojes bregdetare libiane kanë vendosur veten jashtë brigjeve të vendit, me urdhër të kthimit të emigrantëve dhe refugjatëve që përpiqen të arrijnë në Evropë. Ky mocion mbështetet nga kombet evropiane. Edhe nëse ato janë shpëtuar nga grupet e OJQ-ve evropiane, është shumë e vështirë për ata të vendosen në Evropë. Italia ka bllokuar përpjekjet e grupeve të OJQ-ve për të mbështetur në brigjet e saj, veçanërisht pasi qeveria e saj populiste mori pushtetin vitin e kaluar. “Politika e re është të financojë rojet bregdetare libiane me anije dhe trajnim për të kapur migrantët dhe refugjatët nga deti dhe t’i dërgojnë ata në Libi”. Kjo politikë ka funksionuar, si një rënie prej 80 për qind në ardhjen e emigrantëve në 2018 tregon – por me një kosto të tmerrshme të njeriut. Udhëheqësit evropianë me shqetësimet e tyre të brendshme janë bashkëpunëtorë në këtë, thotë raporti, dhe po i hedhin një sy qorr si dhe abuzimit që po ndodh në Libi.