Varret e ushtarëve grekë: Femijet dhe te afermit te ushtareve te rene, leter kryeministrit Tsipras

850

Nje leter eshte dërguar dje kryeministrit Alexis Tsipras, të martën, më 17 korrik. Letra, e nënshkruar nga 300 fëmijë dhe të afërm të të vdekurve, thotë ndër të tjera: “Në këtë ceremoni të parë fetare, pas marrëveshjes së Shqipërisë, të cilën ne kemi qenë duke pritur për 78 vjet, asnjë nga fëmijët dhe të afërmit e atyre që kanë rene ishin për të marrë pjesë.

Nuk u lejua nga Ministri i Punëve të Jashtme, z. N. Kotzias, qe  “Bashkimi i Fëmijëve, të afërmit e te reneve  ne Epos 1940”, paraqiti një kërkesë me shkrim për të pasur një delegacion ose edhe një prej nesh në ceremoni. Ambasadori në Tiranë, Eleni. Suraran, e cila kishte nismën për të organizuar ngjarjen, u informua për dëshirën tonë.

Në fakt, te njeten gje ai e bëri këtë në fillim të zhvarrosjeve në janar kur nuk i lejoi Presidentit të Nderit të “Bashkimit”, zotit G. Sourla, të hyjë në zonën ku kishte dhjetra njerëz të tjerë ”

Letra drejtuar kryeministrit

Athinë, 17.7.2018

Zoti Kryeminister

Në një intervistë në 12 korrik në Bruksel, duke iu referuar marrëdhënieve greko-shqiptare, ju thatë se “Në ditët në vijim do të ketë një ceremoni të parë në kujtim të ushtarëve grekë të varrosur në vendin e Shqipërisë”.

Të nesërmen ceremonia u zhvillua në Varrezat Ushtarake të Vouliarates, ku u transportuan eshtrat e 100 të vdekurve, baballarëve tanë dhe të afërmve tanë ku u gjeten dhe u morën nga varri në ngushticën Kleisoura.

Në këtë ceremoni të parë fetare, pas Marrëveshjes Shqiptare, për të cilën ne kemi qenë duke pritur për 78 vjet, asnjë nga fëmijët dhe të afërmit e të reneve nuk u është lejuar të marrin pjesë.

Nuk u lejua nga Ministri i Punëve të Jashtme, z. N. Kotzias, të cilit “Bashkimi i Fëmijëve, të afërmit e Epos 1940”, paraqiti një kërkesë me shkrim për të pasur një delegacion ose edhe një prej nesh në ceremoni.

Ambasadorja në Tiranë, Eleni Suraran, e cila kishte marre nismën për të organizuar ngjarjen, u informua për dëshirën tonë. Në fund të fundit, ajo e bëri këtë në fillim të zhvarrosjes në janar, kur ai nuk i lejoi Presidentit të Nderit të Unionit, z. G. Sourla, të hyjë në zonën ku kishte dhjetra njerëz të tjerë.

Ne nuk e dimë nëse në kohët historike dhe të krishtera ka një precedent që është festuar një memorial për të afërmit e përjashtuar.

Ne fëmijët e te rënëve nuk kërkojmë nga ju, as nuk kemi kërkuar kujdesin e mëparshëm të veçantë dhe çmimet speciale që u atribuohen fëmijëve të luftëtarëve në Greqinë e lashtë.

.- Ne kërkojmë rimëkëmbjen të restaurohet me 7.976 varet e etërit tanë , të cilët mbeten të pavarosur ose të varrosur përkohësisht për 78 vjet.

– Ne kërkojmë respekt në kujtesën e tyre dhe ndajnë dhimbjen tonë të padurueshme.

– Ne e dimë hap pas hapi, vit pas viti, se kush qëndronte pranë nesh dhe na ndihmoi në luftën tonë afatgjatë dhe të cilët nuk përmendnin këtë pendencë të madhe kombëtare dhe humanitare në rrugën e tyre politike.

– Ne presim që ju të na informoni dhe të gjithë grekët që po mburremi për heronjtë e tyre, nëse ata që ju thanë për ceremoninë ju thanë se kishin përjashtuar pjesëmarrjen e fëmijëve të të vdekurve, perfundon letra.

Burimi: Zougla.gr

 

Për këtë sjellje te pashprehur, e cila na ka dëmtuar, disa kanë përgjegjësi dhe duhet t’i atribuohet atyre.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: