Agjencia e Kombeve të Bashkuara : 65.6 milionë refugjate në mbarë botën

516

Sirianët që largohen nga konflikti përbëjnë 12 milionë njerëz të zhvendosur në botë.

Një rekord prej 65.6 milionë banorësh janë refugjatë, azilkërkues ose të zhvendosur brenda vendit, tha agjensia e OKB-së për refugjatët. Shifra e vlerësuar për fundin e vitit 2016 është një rritje prej 300,000 në vitin 2015, sipas raportit të tij vjetor, një rritje më e vogël se 2014-15, kur numri u rrit me pesë milionë. Por komisioneri i lartë i OKB-së për refugjatët Filippo Grandi tha se ishte akoma një dështim disfavoriv i diplomacisë ndërkombëtare.

“Bota duket se është bërë e paaftë për të bërë paqe”, tha z. Grandi.

“Kështu do të shihni konflikte të vjetra që vazhdojnë të zgjaten dhe shpërthen konflikte të reja, dhe të dyja prodhojnë zhvendosje … zhvendosja e detyruar është një simbol për luftërat që kurrë nuk përfundojnë”.

Uganda: ‘vendi më i mirë’ për të qenë refugjat?

Fshati Bidi Bidi është shndërruar në një nga vendbanimet më të mëdha të refugjatëve në botë

Në 2016, rreth 340,000 njerëz u larguan nga dhuna në Sudanin e Jugut në Ugandën fqinje. Kjo ishte më shumë se çdo vend tjetër – madje më shumë se 200,000 njerëz që vlerësohet se kanë ikur nga Siria. Vetëm 36 orë pas kalimit të kufirit nga një urë e thjeshtë prej druri, refugjatëve u jepet një parcelë e vogël e tokës dhe materialet që duhet të fillojnë të rritin ushqimin e tyre. Një vit më parë, fshati Bidi Bidi ishte vetëm ai, por tani ajo është një nga vendbanimet më të mëdha të refugjatëve në botë, shtëpi për më shumë se një e katërta e milion njerëzve dhe që mbulon 250 kilometra katrorë.

Uganda: ‘Një nga vendet më të mira për të qenë refugjatë’

OKB tha se shpresonte që numri i të zhvendosurve të rekordeve të së hënës do të inkurajonte shtetet e pasura të mendonin përsëri: jo vetëm për të pranuar më shumë refugjatë, por për të investuar në promovimin e paqes dhe rindërtimin.

Ekzistojnë 65.6 milionë njerëz të zhvendosur në botë – më shumë njerëz se sa jetojnë në MB. Nga këto: 22.5 milionë janë refugjatë

40.3 milionë janë të zhvendosur në vendin e tyre

2.8 milionë kërkojnë azil

Ku vijnë refugjatët?

Siri: 5.5 milion *

Afganistani: 2.5 milion

Sudani Jugor: 1.4 milion

Kush po strehon refugjatët?

Turqia: 2.9 milion

Pakistani: 1.4 milion

Liban: 1 milion

Iran: 979,4000

Uganda: 940,800

Etiopia: 791,600

Një tjetër 6,3 milionë sirianë janë të zhvendosur brenda vendit