Pas 30 vjetësh arrestohet vajza e kopertinës National Geographic

Bota

arrestohet vajza afgane

Arrestohet vajza afgane, e cila u bë e famshëm kur fotografia e saj ishte në kopertinën e revistës National Geographic në vitin 1984,

Është arrestuar në Pakistan për shkak se kishte në posedim të dokumenteve të falsifikuara të Pakistanit. Fotoja e mrekullueshme e Sarmpat Gullas, vajzës me sytë e gjelbër dhe shall të kuq u tërhoq në një kamp të refugjatëve afganë në Pakistan nga fotoreporterit amerikan Steve McCarran. Mbulesa është një nga më të famshme në historinë e revistës amerikane që zbuloi adoleshenten e asj kohe Sarmpat, një simbol i popullit afgan, në një kohë kur vendi ishte nën pushtimin sovjetik. Tri dekada më shumë, e reja Gula u arrestua nga autoritetet pakistaneze “për posedim të identitetit të rremë,” tha Sachint Elias, një kryetar i Nadra, autoritetit kombëtar të të dhënave të regjistrit.

Dy vjet më parë Agjencia Federale e Hetimeve (FIA) e Pakistanit ka nisur hetimet në Peshavar, kryeqyteti i provincës Chimper Pachtounkoua në kufi me Afganistanin. Ilias tha se FIA po kërkon tre zyrtarë në Nadra, ku dyshohen se kanë dorëzuar identitetin rreme vajzës Gula dhe më pas janë zhdukur kur u zbulua mashtrimi. Nëse shpallet fajtor, Gula mund të dënohet me 7-14 vjet burgim dhe të paguajë një gjobë prej  3,000-5,000$. MacCarran ka identifikuar Gulën në vitin 2002, pasi ishte në kërkim për 17 vite në një fshat të largët të Afganistanit. Gruaja kishte martuar me një bukëpjekës dhe kishte tri vajza. Atëherë duket se u strehuan në Pakistanin fqinj . Në muajt e fundit në Pakistan është duke u bërë një hetim i madh për të identifikuar njerëzit që posedojnë identitetin paligjshme Pakistanez. Zyrtarët thanë se Nadra ka kontrolluar tërësisht 91 milionë identiteteve dhe ka identifikuar 60. 675 mbajtësit e të cilave nuk ishin pakistanezë. Në Pakistan sot jetojnë 1.4 milionë refugjatë afganë.