Adio Ballkani…! BE ka qenë prej kohësh jo e besueshme .

350

 “Adio Ballkani” Është titulli në të cilin komenton titulli i Frankfurter Allgemeine Zeitung dhe thotë në titullin se ‘vendimi i BE për Maqedoninë Veriore ishte një përparim në politikën e tij të zgjerimit’. Artikulli fillon duke kujtuar se në 2003 në Selanik, 15 vendet anëtare të BE-së dolën me një deklaratë që ishte në të njëjtën kohë një premtim:” E ardhmja e Ballkanit i përket BE-së “. Presidenti i atëhershëm i Komisionit, Romano Prodi, kishte përshkruar qasjen e vendeve të Ballkanit ndaj BE-së si një proces pa kthim”.

Artikulli kujton kohërat e vështira në Ballkan me luftën dhe shpërthimin e Jugosllavisë, 130,000 të vdekur dhe miliona të shpërngulur. Duke komentuar FAZ-in e sotëm vëren: “Gjashtëmbëdhjetë vjet më vonë, premtimi i Selanikut nuk pasqyron gjendjen shpirtërore të pothuajse dy herë më shumë anëtarëve të BE-së sikurse bëri atëherë. … Eurobarometri i opinionit publik në Shtetet Anëtare ka vite që po tregon skepticizëm në rritje për zgjerimin “.

Dhe vazhdon të komentojë se “nuk ishte Macron ai që me refuzimin e tij për të negociuar me Maqedoninë Veriore, shkatërroi politikën e zgjerimit të BE-së. Ai vuri vetëm gurin e varrit. BE ka qenë prej kohësh jo e besueshme “…