Alarm global për të qendruar Greqia në Eurozonë

Greqi

cipra ne focus-1Athinë – Kryeministri Aleksis Tsipras, ka ftuar Uashingtonin të Dielën në mbrëmje Ministrin amerikan të Finacave Lou Jack për të deklaruar se:  “Greqia nuk do të paguajë këstin për borxhin FMN-së prej 750 milion”. Duke dhënë alarmin. Greqia është një hap përpara kësaj ngjarje, kur dikur përbënte një fantazi, ndërsa sot një realitet. Më parë, Ministria e Financave kishte njoftuar kryeministrin se “shifrat nuk dalin.” Në mbledhjen e gjerë të mbajtur të shtunën e kaluar në Bankën e Greqisë ishte bërë e qartë se për muajin Maj, paratë nuk mund të jenë të mjaftueshme për të paguar pagat, pensionet dhe detyrimet ndaj kreditorëve. Fondi rreth 650 milionë uro ishte “Fondi i garancisë”, i cili do të mbahet nga çdo vend anëtar i FMN-së për të paguar  thesarin në rast emergjence. Edhe pse fondet për këstin e FMN-së ishin gjetur, Kryeministri grek nuk ka dashur të paguajë kreditorët, me qëllim për të paguar pagat dhe pensionet. Për këtë ai i ka shpjeguar z Jack Lu. Komunikimi nga Z. Tsipras me Sekretarin e Thesarit amerikan ka konfirmuar në mënyrë implicite të mërkurën e kaluar nga zëdhënësi i Shtëpisë së Bardhë Josh Ernest. I pyetur nëse Obama flet rregullisht me Angela Merkel dhe zoti Tsipras u përgjigj se “presidenti nuk po flet, por ministri i Financave Jack Lu është i përfshirë në diskutime me homologët e tij dhe me disa liderë europianë.”

Menjëherë pas njoftimit për qëllimin e kryeministrit grek për të mos paguar këstin FMN-së, çështja është ngritur në SHBA dhe Evropë. Njerëzit të cilët janë në gjendje të dinë, thonë se “kryeministri nuk ka bërë blof. Ai e dinte se pasojat e një vendimi të tillë, do të thoshte dorëzimin e pushtetit. ”