“Alarm” në Evropë për përhapjen HIV, 160 mijë të infektuar për 2016-tën

Bota

Zyrtarët e shëndetësisë thanë sot se epidemia në zonë po përhapet në “norma alarmante”. Në vitin 2016, mbi 160.000 njerëz janë infektuar me virusin që shkakton AIDS-in në 53 vende të përfshira në sektorin evropian të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, agjencia vuri në dukje në një deklaratë të përbashkët me Qendrën Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve. Rreth 80% e rasteve të reja janë raportuar në Evropën Lindore.

“Ky është numri më i madh i rasteve të regjistruara gjatë një viti. Nëse kjo prirje vazhdon, nuk do të jemi në gjendje të arrijmë qëllimin e ndalimit të epidemisë së HIV-it deri në vitin 2030, “tha Drejtori i OBSH-së për Evropën, Suzana Yakab. Organizatat theksuan se kjo prirje është veçanërisht shqetësuese për shkak se shumë pacientë janë infektuar me HIV për shumë vite përpara se të diagnostikohen, duke e bërë më të vështirë kontrollin e virusit dhe ka më shumë gjasa ta transmetojnë atë tek të tjerët.

Evropa duhet të bëjë më shumë për të luftuar HIV,” tha drejtoresha e ECDC, Andrea Ammon. Amoni shtoi se koha mesatare që kalon nga infeksioni tek një person që diagnostikohet është tre vjet, “që është shumë”.

Pothuajse 37 milionë njerëz në mbarë botën janë të infektuar me HIV. Shumica e infeksioneve janë regjistruar në rajonet më të varfra, siç është Afrika ku qasja në testim, parandalim dhe trajtim është e kufizuar por epidemia duket vazhdimisht në fusha më të pasura siç është Europa.

Rajoni Europian i OBSH-së përbëhet nga 53 vende me një popullsi totale prej 900 milion. Raporti i OBSH / ECDC gjithashtu vuri në dukje se gjatë dhjetë viteve të fundit shkalla e infektimeve të reja me HIV në këtë rajon është rritur me 52%, nga 12 çdo 100,000 njerëz në 2007 në 18,2 për çdo 100,000 në vitin 2016 Kjo rritje është kryesisht për shkak të “tendencës së vazhdueshme rritëse në lindje”, thekson raporti.