Bashkëpunimi midis shërbimeve sekrete EYP, MIT dhe CIA në arrestimin e terroristeve në Athinë

1124

Është portali i njohur grek Zougla.gr që i bën një analizë ketij grupi terrorist që nga krijimi i tij dhe deri me sot ne arrestimin në Neo Kosmo të Athinës…Loja që është berë dhe po bëhet…

Në vitin 2013, Kryeministri Antonis Samaras nënshkroi një marrëveshje të panjohur me udhëheqjen politike të Turqisë, e cila kishte të bënte me kufizimin e veprimit, monitorimit, arrestimit dhe ekstradimit në vendin fqinj të individëve dhe grupeve të përfshira në organizata të armatosura dhe akteve terroriste që synonin Turqi.

Në këtë kontekst, një nga organizatat e përmendur është DHKP-C, e cila përfshihet në listën e organizatave terroriste të themeluara nga Shtetet e Bashkuara, por edhe ato të Interpolit dhe Europolit. Në kohët e fundit, autoritetet ndjekëse greke, në bashkëpunim me Turqinë dhe Shtetet e Bashkuara.

Sipas informacionit nga shërbimet e sigurisë, operacioni që u zhvillua të martën në mëngjes dhe që rezultoi me ardhjen e nëntë njerëzve pas një ndërhyrjeje kundër terrorizmit në Neo Kosmo është pjesë e marrëveshjes së nënshkruar në 2013 nga Antonis Samaras.

Organizata DHKP-C ka një aktivitet të gjatë dhe të dhunshëm në Turqi dhe viktimat e tij kanë qenë amerikanë dhe për këtë arsye antena e CIA-s në Athinë po vëzhgon me interes të madh aktivitetin e kësaj organizate në Greqi. Nga viti 2013 deri në ditët e sotme, ka pasur një bashkëpunim intensiv dhe deri më sot pa dyshim një bashkëpunim të mirë midis shërbimeve sekrete greke dhe atyre të Turqisë në drejtim të monitorimit, neutralizimit dhe arrestimit, si dhe publikimit të thelbit të organizatës në Greqi. Prandaj, nuk është e habitshme që operacioni kundër terrorizmit në Neo Kosmo në Athinë të pritet në një moment të përcaktojë datën e vizitës së Presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan në Athinë. Deri më tani nuk ka ndonjë të re për këtë, por sigurisht që shërbimet e sigurisë tashmë janë duke “bërë punët e tyre” në bazë të marrëveshjes dypalëshe ekzistuese.

Sipas të njëjtëve qarqe, nuk duhet të impresionohet që në Neo Kosmo u gjetën dinamika e municioneve, detonatorët, kabllot dhe orët. Ata që njohin njerëzit dhe gjërat në Anti-Terrorizmin e dinë se të gjitha këto materiale të destinuara për bombardime prodhohen nga anëtarët e DHKP-C në Greqi dhe transportohen ashtu siç janë në vendin fqinj. Me këtë arsyetim pothuajse mundësia e organizimit të një goditje kundër T. Erdoganit në Athinë u përjashtua. Ky arsyetim diktohet nga përvoja dhe logjika, sepse deri më tani asgjë nuk ka ndodhur me asnjë aktivitet terrorist nga kjo organizatë në Greqi. Nëse tashmë është në përdorim ose nëse një argument i tillë për një goditje në të ardhme që synon T. Erdogan , do të jetë vetëm për arsye politike dhe për krijimin e përshtypjeve, jo sepse ka qenë një kërcënim real.

Nëntë vetë, tetë burra dhe një grua u gjetën në “folene” në Neo Kosmo . Të nëntë vetë pohuan se ishin me prejardhje kurde. Qarqe e PKK në Athinë, megjithatë, e bëjnë të qartë se shumë njerëz në organizatën DHKP-C pretendojnë të jenë kurdë, sepse po provokojnë reagime pozitive nga persekutuesit e tyre.

Sipas informatave paraprake se ka një lidhje të drejtpërdrejtë midis dy të arrestuar kurdë në ishullin Kios me ato të identifikuara në “folene” ne Neo Kosmo. Por ajo që është e vërtetë prapa kësaj historie të Kios dhe që demonstrojnë partneritet të menjëhershëm dhe të qëndruesh me të tre inteligjencës. CIA, MIT dhe EYP. Duhet për për të udhëtuar një grimë në kohë për t’u kthyer në vitin 2013 në mënyrë që për të zbuluar rrjetin ndërkombëtar të DHKP-C, e cila shtrihet nga Evropa qendrore dhe Holanda në Poloni dhe sigurisht në jug të Evropës, Greqisë dhe Turqisë.

Hambari në sheshin Kanigos në Athinë

Historia kujton një roman dhe fillon një pasdite në një rrugë në sheshin Kanigos në Athinë, në një restorant të quajtur “Sofra”, i cili shpejt u zhvillua në një vend takimi për kurdët dhe refugjatët turq në Greqi. Vëllezërit Yakyan, Mehmed dhe Boulouk, refugjatë dhe veten e tyre dhe në fund anëtarët e Forcave të Armatosura të DHKP-C, udhëtuan në “parajsë”. Sipas një burimi të shkëlqyeshëm, hangji ishte në emër të organizatës. Vëllezërit Yiyahl thjesht u shfaqën si bosët e biznesit.

Pothuajse menjëherë grupi u monitorua. Kjo u ndoq nga sherbimi sekret grek EYP, MIT-ja turke dhe CIA e SHBA, e cila me sa duket kishte komandën. Organizata DHKP-C më parë ka bërë të paktën tre sulme ndaj objektivave të Shteteve të Bashkuara në Turqi. Qeveria e SHBA nga ana tjetër drejtoi udhëheqjen e organizatës me 3 milion dollarë.

“Operacioni Sofra” ka qenë rreth e rrotull për një kohë të gjatë. Të tre shërbimet sekrete që bashkëpunuan morën me qira një apartament në katin e 8-të të një bankeje përballë “hambarit” dhe filluan të regjistrojnë sistematikisht atë. Disa momente para Majit 2013, 10 burra turq të MIT, dy trupa të CIA-s dhe një numër të panjohur të agjentëve të EYP-së, arrestohen në mes të ditës, përpara të kalimtarëve Buulk Giailani…

Pas marrjes në pyetje të tij të parë, një grup rrëmbyesish e çuan atë në Evros, ku iu dorëzua autoriteteve turke. Turqia zyrtarisht kurrë nuk zbuloi bashkëpunimin e MIT me CIA-n dhe EYP-në, dhe natyrisht se kishte arsye serioze për këtë.

Gomonia dhe arrestimet

Gjatë të njëjtës periudhë dhe gjatë një operacioni të kombinuar të anës greke në ishullin Kios, një gomone me armë dhe materiale të tjera lufte u transportua në Turqi. Kapen midis të tjerëve edhe dy personave të rëndësishëm. Njeri është Mehmed Yiyan, vëllai i Buulkut i cili ishte kapur në sheshin Kanigos, ndërsa i dyti i panjohur për shumicën, por me sa duket jo tek shërbimet kompetente të Greqisë, Turqisë dhe Uashingtonit, me emërTekin

Më në fund, në rastin e ishullit të Kios, 16 persona janë arrestuar, duke përfshirë “profesionistë” grekë të llojit që kryejnë punën e një “transportuesi”, pra kontrabandisti. Turqia menjëherë kërkon ekstradimin e Mehmet Yajlanit në Turqi, por paradoksalisht, me gjykimin e gjykatës së Pireut, kërkesa turke refuzohet. Dhe është paradoksale, pasi në atë kohë shërbimet greke të inteligjencës po bashkëpunojnë në rastin e rrëmbimit nga Boulouk. Origjina turke e arrestuar në Kios janë anëtarë të organizatës së armatosur DHKP-C. Ata transportohen në Athinë dhe merren në pyetje

Kush është Tekin?

Tekin jetonte për një kohë të gjatë në Athinë, madje ai jetoi në një apartament në Sheshin e Amerikës në Patision. Siperson i njohur për iniciativat, Tekin u përball, nëse jo si një udhëheqës, të paktën si një udhëheqës i lartë i organizatës turke DHKP-C.

Është gjithashtu epoka e shekullit të pesëmbëdhjetë që ka forcuar respektin në fytyrën e tij. Gjyqi i të arrestuarve jashtë Kios filloi dy ditë para zgjedhjeve të 25 janarit 2015 dhe zgjati 18 ditë.

Të gjithë të pandehurit “pafajesuan” Tekin duke i ofruar atij mbulim të plotë dhe 15 të tjerët ishin përgjegjës për transferimin e armatimeve nga Greqia në Turqi. Vëllai i dytë, Yajani, u dënua me shtatë vjet burg. Gjykata e ishullit të Mitilinit, ku u mbajt gjykimi, e la Tekinin të lirë. Menjëherë, për një arsye të pashpjegueshme, Tekin u zhvendos në ishullin Zakynthos

Më 31 mars 2015, dy anëtarë të armatosur të organizatës DHKP-C pushtuan Prokurorinë e Stambollit dhe qëlluan prokurorin përgjegjës për vrasjen e pesëmbëdhjetëvjeçarit që vdiq pas vdekjes së oficerëve të policisë gjatë revoltës në Gzizi. Rasti i pengjeve ishte tragjik, edhe pse bisedat ndërmjet autorëve dhe autoriteteve, të ndërmjetësuar nga Shoqata e Avokatëve të Stambollit, po zhvilloheshin pa probleme.

Përfundimisht forcat speciale të policisë ndërhynë dhe ekzekutuan autorët, por edhe prokurorin, në rrethana të panjohura më parë. Një prej autorëve të vdekur ishin Safak Giailan, vëllai i  Mehmet Giailan, ku u arrestuan në sheshin Kaningos në Athinë, ndërsa nje tjeter ne Kios . Gjatë kohës së rrëmbimit, Safaki po bisedonte me dy njerëz dhe njoftoi për zhvillimet duke marrë urdhra. Një person ishte në Greqi. Tjetri në Bullgari. Kryeministri Ahmet Davutoglu personalisht e ka bërë ankesën pa ndonjë koment të mëtejshëm

Nga Karatas në Tekin

Në vitin 1970, krijoihet organizata DEVSOL (Majtas Revolucionare), stigma dhe specifikimet maoiste u krijua në Turqi, duke synuar sulme të armatosura kundër objektivave shtetërorë. Shumë ndarje pas Komunikatave të Përgjithshme 1971 dhe 1980 çuan në formimin e degëve të kësaj organizate. Emri DHKP-C shfaqet që nga viti 1994

Trupi i organizatës, megjithatë, ka punuar me PKK kurdë që nga viti 1990. Udhëheqësi i organizatës së re është Dursun Karatas. Publikimi i tij në Turqi i kërkon zyrtarisht Ankarasë të heqë dorë nga Greqia në korrik të vitit 2002, duke pretenduar se Karatas ishte në Athinë. Me sa duket nga amerikanët. Kërkesa nuk zbatohet.

Disa vjet më parë, Karatas u arrestua në Francë. Përkundër akuzave të rënda, prokurori lë Karatas e liron atë në kushte kufizuese, i cili më pas lë Francën. Disa qarqe në Paris konkludojnë se i arratisuri turk mund të ketë “mbrojtje të lartë” brenda shërbimeve franceze të sigurisë.

Të njëjtët qarqe flasin për “ruajtjen e interesave financiare franceze” në Francë nga Karatas dhe organizata që ai udhëheq. Është koha e vrasjes së një anëtari të familjes së fuqishme të Turqisë, Sapantzi. Asgjë, natyrisht, nuk është provuar dhe gjithçka mbetet në sferën e spekulimeve. Karatas më në fund vdes nga kanceri në një spital holandez në vitin 2008.

Nuk dihet kur Tekin u vendos në Greqi. Ajo që është absolutisht e sigurt është se në një moment, brenda vitit 2013, sherbimi sekret grek EYP iu afrua atij.

Sipas një burimi me përvojë të madhe nga e kaluara e pasur e marrëdhënieve të shërbimeve greke me PKK që çoi në rastin e Ojalan, EYP propozoi Tekin transferimin e armëve në Turqi në emër të organizatës DHKP-C, me sa duket me të pensionuarit.

Tekin u paralajmërua nga njerëz që kishin përjetuar “frymën e ngrohtë të EYP në thonjtë e tyre” në të kaluarën, por ata preferuan t’i mbanin larg. Tekin, për arsye të pashpjegueshme, u mbërthye. Që nga ai çast u nis “biznesi inflatable”, me rezultatin e arrestimeve në Chios.

Nga ishulli Kios në “Germanos”

Një zhvillim shumë interesant ishte sugjeruar nga gazeta turke “Sabah”. Gjatë arrestimit të anëtarëve të organizatës DHKP-C në Turqi, shërbimet e sigurisë identifikuan një shtetas britanik, polak, por i njohur MIT, një agjent gjerman i inteligjencës.

Kujdes, një qytetar britanik me origjinë polake, një agjent i BND-së famëkeq gjermane, me emrin Stefan Sak Kaczynski. Roli i Kazinsit kundër turqve ishte financimi i organizatës së armatosur DHKP-C me paratë e Evropës Qendrore. Në fund të fundit, të gjithë janë të përfshirë në organizatën që, sipas Erdogan, ka udhëhequr dhunën në Turqi për tre vjet. Si shpjegohet, megjithatë, se në këtë organizatë ka raste që persona të lidhur me shërbimet sekrete të Francës, Turqisë, Amerikës, Greqisë, tani Gjermanisë dhe kush e di se kush tjetër do të shfaqet në të ardhmen.

A do të ishte më mirë që stafi i Erdoganit të rishqyrtojë skenarin “Frika dhe Tmerr” për të siguruar triumfin zgjedhor në zgjedhjet e qershorit?

Historia e Serap

Një nga figurat legjendare të organizatës DHKP-C që drejtoi departamentin që ishte instaluar në Greqi ishte r ashtuquajtur Serap. Gruaja ishte arrestuar në Turqi dhe i ishte nënshtruar të gjitha torturave që mund të përmbanin mendjet e torturuara të torturuesve në Turqi.

Dhëmbët e saj ishin çrrënjosur. Ata e rraskapitën atë, duke u përpjekur ta kënaqnin atë. Kjo grua dikur e gjeti veten në Greqi dhe drejtoi departamentin lokal të DHKP-C. Në vitin 2010, autoritetet greke të sigurisë kanë marrë presion të fortë nga Ankaraja në rastin Serap. Natyrisht autoritetet turke nuk ishin të vetmit që e shtynë Athinën. Së fundi, qeveria e atëhershme me kryeministrin Jorgos Papandreu vendosi të dëbonte Serapin nga Greqia.

Të paktën qeveria greke u kujdes që të mos ekstradojë Serapin në Turqi. Pasardhësi i George Papandreut, Antonis Samaras, miratoi një qasje të ndryshme politike për çështjen.

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: