Azili një katastrofë e Bashkimit Evropian

Bota

merkel-1Migrimi në agjendën e takimit të sotëm Merkel-Hollande. Nevoja për vizë humanitare për refugjatët e ikur nga zonat e luftës në kërkim të një jete më të mirë dhe më të sigurt në Evropë, thotë eurodeputeti gjerman Die Linke Annette Groton, në deklaratat për Agjencinë e Lajmeve të Athinës. Sot në mbrëmje takohen në Berlin Presidenti francez Francois Hollande dhe kancelarja gjermane Angela Merkel, për të “dhënë një zgjidhje të re”  si përgjigje e Evropës ndaj krizës emigracionit.

“Refugjatët nuk e lënë vendin e tyre për argëtim. Ne duhet të nxjerrim një vizë humanitare. Ne mund të sigurojmë këtyre njerëzve qasje legjitime në Evropë .Është një turp dhe unë qëndroj i shtangur nga fakti se ne detyrojmë këta njerëz të futen në det, të kalojnë kufijtë e rrezikshme dhe të ecin mijëra kilometra. Ka një katastrofë humanitare këtu, dhe Bashkimit Evropian, qeveritë evropiane janë përgjegjës për këtë”, thotë Annette Gross, duke komentuar situatën ku ditët e mëparshme ishin mbushur me njerëz dhe ku ka pasur incidente dhe tensione me policinë FYROM, ku autoritetet e vendit fqinj kanë lejuar hyrjen vetëm për grupe shumë të vogla të njerëzve.

Për sa i përket vendit të saj, Gjermania, ka shprehur shqetësimet e rritjes së numrit të azilkërkuesve për shkak të valë intensive migratore, Annette bruto theksoi se: “Të gjithë thonë se jemi të përmbytur. Ju mund të shihni valën e refugjatëve. Kjo nuk ishte diçka që papritmas që ka ndodhur në Gjermani. Por autoritetet gjermane ishin të shpërbërë dhe nuk u kujdesën për të ndërtuar qendra pritjeje për refugjatët. Dhe tani vrrapojnë për të gjetur zgjidhje. ”

“Gjermania është një nga eksportuesit më të mëdha të armëve. Shkatërrojmë me me armët tona vendet e tjera[…] Le të shohim në Jemen. Është vendi tjetër ku ‘prodhon’ refugjatë. Dhe në këtë rast kemi të bëjmë me një katastrofë humanitare. Arabia Saudite është blerja e pajisjeve ushtarake nga Gjermania dhe e gjithë kjo është një çmenduri. Kështu që unë përsëris se është detyra jonë për të mbrojtur refugjatët dhe për të ndaluar eksportet e armëve dhe kjo është një çështje që duhet diskutuar më në detaje, në publik, “përfundon eurodeputeti gjerman.