OKB: MBI 2500 EMIGRANTË TË VDEKUR NË MESDHE 2023

Bota Emigracioni

Destinacioni i emigrantëve ishte Evropa, sipas agjencisë përkatëse të OKB-së.

Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) njoftoi dje se 2,500 migrantë kanë vdekur ose janë zhdukur nga 1 janari deri më 24 shtator 2023, një rritje prej 50% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Ky numër është ndoshta një nënvlerësim, pasi shumë anije të improvizuara mund të jenë mbytur pa raporte, tha zëdhënësi i IOM-it Flavio Di Giacomo për X (ish-Twitter). Shumë emigrantë nga Afrika Sub-Sahariane largohen nga qyteti tunizian Sfax në përpjekje për të arritur në ishullin italian të Lampedusa.

Sa i përket varkave të improvizuara në të cilat tentojnë të kalojnë shumë emigrantë, ato janë shumë shpesh të mbingarkuara, duke rritur ndjeshëm rrezikun e mbytjes së anijes.

U rrit edhe numri i nisjeve nga Libia, si nga brigjet e Tripolitanisë ashtu edhe nga Cyrenaica.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme italiane të konsultuara nga EURACTIV, deri më 22 gusht, 105.483 persona kanë arritur në brigjet italiane duke kaluar Detin Mesdhe. Për të njëjtën periudhë, ajo ishte 51,328 në 2022 dhe 35,480 në 2021.

Sipas të dhënave të Kombeve të Bashkuara, vetëm në vitin 2022  kanë vdekur ose janë zhdukur në Mesdhe 2,439 persona

Që nga viti 2014, më shumë se 27,000 njerëz kanë vdekur duke kaluar Mesdheun për të arritur në Evropë, sipas shifrave të Organizatës Ndërkombëtare për Migracionin. Pra, a ka një lidhje midis politikës evropiane të imigracionit dhe mbytjeve të anijeve?

Tabela e viktimave 2015=2022