BE i bën thirrje Turqisë të pajtohet me të drejtën ndërkombëtare dhe atë evropiane

941

Konferenca ndërparlamentare mbi Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë dhe Mbrojtjen e BE-së i bën thirrje Turqisë të pajtohet me të drejtën ndërkombëtare dhe atë evropiane.

Konferenca e 12-të mbi Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë dhe Politikat e Përbashkëta të Sigurisë dhe Mbrojtjes, në të cilën merr pjesë një delegacion i Parlamentit Helen, i përbërë nga Kryetari i Komitetit të Mbrojtjes Kombëtare dhe Punëve të Jashtme Z. Kostas Douzinas dhe zëvendësit Z. Nikos Xydakis dhe Z. Yiannis Kefalogiannis.

 

Në ditën e parë të punës, delegacioni grek paraqiti një rezolutë të përbashkët me delegacionet e Qipros, Italisë, Spanjës, Maltës dhe Portugalisë, të miratuar në takimin jozyrtar të Grupit të Vendeve Mesdhetare që i paraprinë ngjarrjeve te fundit. Rezoluta, e cila i bën thirrje Turqisë të pajtohet me të drejtën ndërkombëtare dhe evropiane, si dhe u miratua nga krerët e delegacionit dhe u përfshi në Deklaratën e Përbashkët të Konferencës. Gjatë takimit të tij me krerët e delegacioneve kombëtare, zoti Duzinas informoi homologët e tij rreth aktivitetit turk detar në Egje, i cili është në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare dhe përbën një shkelje të sovranitetit kombëtar dhe integritetit territorial të Greqisë dhe Qipro. Nënkryetari i Komisionit dhe Përfaqësuesi i Lartë i BE gjithashtu morën pjesë në Konferencë. për Çështjet e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë. Federica Mogherini pranoi agresionin e Turqisë ndaj Greqisë dhe Qipros dhe theksoi se veprimet e dhunës dhe polemikat mbi të drejtat sovrane të Shteteve Anëtare të Bashkimit Europian nuk do të toleroheshin, një pozicion i cili u theksua gjithashtu kontakte dypalëshe me palën turke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: