Emigrantet afrikanë ëndërrojnë për Evropën, por perballen me gardhe te larta e tela me gjemba te kesaj Evrope

631

Në malet e Marokut, mijëra refugjatë afrikanë janë duke pritur për mundësinë e tyre për të kaluar gardhin kufitar në Ceuta. Enklava spanjolle është bërë një destinacion gjithnjë e më i popullarizuar për emigrantët që shkojnë për në Evropë.

Ata jane strehuar në malet marokene mbuluar me shkurre qe të mos shihen nga policia marokene, por…

Policia është në gjendje të gjejë strehën e tyre, pavarësisht se sa te maskuara jane ato. Këto dite te mengjesit, policia është kthyer në vendin e tyre , duke shkatërruar gjithçka që mund të gjejnë. Kutitë e kartonit që të rinjtë po përdorin si shtroja janë copëtuar, si dhe çfarë ushqimi të vogël që ata kanë gjetur në një kontejner afër: paketat e grisura të petë, disa patate të mykur.

Shumë refugjatë në Afrikë ëndërrojnë të arrijnë në Evropë, por udhëtimi atje mund të jetë i gjatë dhe i rrezikshëm

Me shprese se ata mund te gjejnë një rrugë mbi gardhin Ceuta, do te ishte vullneti i Perëndisë. Të gjithë ata kanë përjetuar tmerre në udhëtimet e tyre përmes Saharës. Ata kurrë nuk do të heqin dorë vetëm për shkak të gjashtë metra e tela me gjemba, pa marrë parasysh se çfare metode do te perdor policia marokene, pa marrë parasysh plagët që kanë marrë përpjekur të shkelin gardhin per te gjetur parajsen.

Gardhi i Ceutës është 8 kilometra i gjatë dhe 6 metra i gjatë. Copëzat e veshjeve të humbura gjatë përpjekjeve të mëparshme për ta ngjitur atë nga tela me gjemba të mprehta, si një paralajmërim për të tjerët. Por joshja e Evropës eshte aq afër, është shumë e madhe, ku gardhi Ceuta shënon kufirin e vetëm të Bashkimit Evropian në kontinentin afrikan. Askund tjetër refugjatët në Afrikë nuk mund të afrohen më në territorin e BE pa rrezikuar jetën e tyre në Detin Mesdhe.

Meqenëse qeveria e re në Itali ka mbyllur kufijtë e saj dhe portet, rruga mesjetare e Mesdheut, ashtu siç është bërë, është bërë rruga më e rëndësishme për në Evropë. Sipas Organizatës Ndërkombëtare për Migrim (IOM), 18.000 njerëz erdhën në Evropë nëpërmjet Spanjës në mes të janarit dhe mes të korrikut të vitit 2018. Rreth 3,000 emigrante te tjere janë përpjekur të hyjnë në BE nëpërmjet gardhit të Ceuta dhe Melilla. Numri i refugjatëve në rrugën Mesdhetare perëndimore është trefishuar që nga viti 2017, vëren IOM. Dhe rojet kufitare spanjolle po e ndjejnë atë. Në fund të korrikut, më shumë se 600 emigrantë ishin në gjendje të kalonin gardhin.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: