Hungaria vendi me armik per emigrantet, duke përdorur taktikat e urisë kundër azilkërkuesve

Bota Emigracioni

Hungaria e Orbanit po mbetet nje nga vendet me armike per emigrantet ne Bashkimin Evropian, nje nga vendet qe sot po perdor menyrat me cnjerezore ndaj emigranteve, te cilet ne baze te ligjeve nderkombetare kerkojne azil. Ajo u mohon dhe u refuzon tu jape ushqim emigranteve per ti detyruar ata qe te largohen, por…

Sot Hungaria po lodh disa nga azilkërkuesit e refuzuar në zonat e tranzitit për t’i detyruar ata të heqin dorë nga ankesat e tyre, pohon një grup i të drejtave. Human Rights Watch, ku shqetësohet se një politikë e zbatuar këtë muaj mund të zgjerohet.

Human Rights Watch të mërkurën u bë grupi i fundit që akuzon autoritetet hungareze për shkelje të standardeve bazë të azilit ndërkombëtar dhe mirësjelljes njerëzore duke përdorur urinë si një taktikë anti-imigracion.

Qeveria ka përdorur nje nga metod te ri, nga me te ulta çnjerëzor duke refuzuar ushqim për emigrantet qe ndodhen në paraburgim, por qe ka te beje në shkelje të drejtat e njeriut, duke përfshirë edhe detyrimet e veta si anëtar të Bashkimit Evropian“, tha Lydia Gall, anetare dhe studiuese e BE dhe Ballkanin në Human Rights Watch . “Ky mospërfillje për mirëqenien e njerëzve ka një lëvizje cinike për t’i detyruar njerëzit të heqin dorë nga pretendimet e tyre për azil dhe të lënë Hungarinë”.

Ky veprim për të përdorur urisë si një çomange kundër azilkërkuesve u implementuar në mes të gushtit, pasi qeveria e krahut të djathtë e Hungarisë kishte parë ndryshuar ligjet për të lejuar refuzuar azil-kërkuesit të nënshtrohen “procedurat e huaj policore” në zonat e tranzitit deri deportimit nga ky vend I mallkuar. Sipas grupit Komitetit Hungarez i Helsinkit për të drejtat e njeriut, Hungaria rrallë pranon aplikimet për azil. Politika e urisë ka për qëllim për të detyruar refuzuar azil-kërkuesit zhvendosur në kampet tranzite të kthehen vullnetarisht në Serbi apo per të udhëtuar në një “vend të tretë”,

“Zyra e Emigracionit dhe Azilit informon të huajve që ata nuk do t’i jepet ushqim në zonën e transitit, por lirisht mund të vendosin të kthehen në Serbi në çdo kohë,” shkroi Komiteti i Helsinkit hungareze në një përshkrim të politikave javën e kaluar, duke përmendur azilkërkuesit dhe avokatët e tyre.