Erdogan : “Do hapim kufijtë për refugjatët”

Bota

reagon erdogani-2

“Dëgjoni mirë. Nëse ju jeni për të vazhduar më tej, këta kufij do të hapen, vëreni mirë  edhe në kokën tuaj!

Është një mesazh i qartë dhe i prerë drejt Bashkimit Europian. Duke përdorur si levave refugjatët, presidenti Recep Tayyip Erdogan kërcënoi Brukselin se territori Evropian do të përmbytet me refugjatë, në rast se janë ndaluar negociatat e anëtarësimit. Kjo deklaratë vjen vetëm disa orë pas vendimit të Parlamentit Evropian për të “ngrirë” kursin evropian të Turqisë.

“Kur 50.000 emigrantët u mblodhën në pikën kufitare në Kapikoule (në kufirin turko-bullgar), ju thirrët për ndihmë. Ju filluat të pyesni veten: “Çfarë do të bëni nëse Turqia hap kufijtë. Më dëgjoni edhe mua. Nëse jeni për të vazhduar më tej, këta kufij do të hapen. Vëreni mirë këtë në mendjen tuaj, “tha Erdogan gjatë fjalës së tij në Stamboll.

Frika në Bruksel

Deklaratat nga Erdogan konfirmon shqetësimet evropiane për mundësinë e pezullimit zbatimin e pjesës së Marrëveshjes së Ankarasë dhe liberalizimin e fluksit të refugjatëve dhe emigrantëve në Evropë. Turqia në territorin e saj ka 2.7 milion refugjatë dhe emigrantë.

“Ne jemi një nga faktorët që mbrojnë Evropën. Në qoftë se refugjatët janë duke kaluar kufijtë tanë, do të përmbyten territoret, por Turqia ndalon që të ndodhë “, tha kryeministri turk në deklaratat e transmetuara drejtpërdrejt nga stacionet televizive.