Gazsjellësi sovjetik që mban “robër” për 58 vjet Evropën

81

Sa e lehtë është të çlirohesh nga energjia ruse kur vendet e BE i paguajnë Rusisë rreth 550 milionë dollarë në ditë për naftë, që është e barabartë me 200 miliardë dollarë në vit?

Varësia energjetike e Evropës nga Rusia nuk është një çështje e viteve të fundit dhe sigurisht nuk do të jetë e lehtë dhe e shpejtë, pavarësisht çdo deklarate të liderëve evropianë.

Vendet e BE-së i paguajnë Rusisë rreth 550 milionë dollarë në ditë për naftë, ekuivalente me 200 miliardë dollarë në vit, me çmime aktuale, sipas bankës së investimeve Standard Chartered.

Një varësi që nisi 58 vjet më parë me krijimin e tubacioneve të naftës dhe gazit duke filluar nga Rusia qendrore e deri te rafineritë në Evropë, e cila që atëherë është varur 30% nga nafta ruse dhe 40% nga gazi, me kontrata afatgjata me klauzola të larta.

Gazsjellësi i Druzhbës


Sipas FT, tubacioni 5.000 kilometra i Druzhbës (që do të thotë “Miqësi”) u projektua nga udhëheqësit sovjetikë në vitin 1958 për të fuqizuar vendet e Bashkimit Sovjetik që i përkisnin bllokut komunist. Që nga operimi i saj i parë në 1964, ajo ka transportuar afro 1 milion fuçi naftë në ditë nga Almetyevsk në Rusinë qendrore në rafineritë në Bjellorusi, Poloni, Gjermani, Sllovaki, Republikën Çeke dhe Hungari.

Ky tubacion është arsyeja kryesore e refuzimit të këtyre vendeve evropiane për të vendosur një embargo energjetike ndaj Rusisë pavarësisht presionit mbytës nga Uashingtoni. Tubacioni “Miqësia” është bërë që atëherë burimi kryesor i energjisë i Evropës, duke siguruar energji direkte për më shumë se një duzinë rafineri evropiane.

Dy objektet e saj kryesore janë në rafineritë gjermane Schwedt dhe Leuna – dhe varësia e vendit prej tyre e bën atë më të ekspozuar se çdo anëtar tjetër i BE-së ndaj çdo sanksioni të mëtejshëm që bllokon ose kufizon importet ruse të naftës.

Sipas Alex Booth, kreu i kërkimit në Kpler, një ekip kërkimor i mallrave, “ndryshimi i mënyrës së furnizimit të një vendi është diçka që kërkon kohë, por është e mundur. “Por kur ke rafineri në tubacion, siç ka Gjermania, është shumë më e vështirë të riorganizosh furnizimin e vendit”.

Kjo është për shkak se ndërsa rafineritë në det të hapur shpesh marrin një përzierje të naftës së papërpunuar të dorëzuar nga deti nga destinacione të ndryshme, ato në një tubacion janë të dizajnuara për një karburant specifik. Transneft shtetëror rus, i cili operon Druzhba, synon të dërgojë rreth 914,000 b / d në Evropë përmes tubacionit në 2022, nga të cilat 261,000 b / d do të dërgohen në Poloni dhe 388,000 b / d në Gjermani, sipas S&P Global as. Transneft është zotuar të mos ndalojë rrjedhën e naftës nga e cila një e katërta përfundon në Gjermani.

Kjo është arsyeja pse, megjithëse Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar javën e kaluar ndaluan importet e ardhshme të naftës nga Rusia, Olaf Scholz tha se preferonte të ushtronte presion “të qëndrueshëm” mbi Moskën në mënyrë që konsumatorët gjermanë të mos duhet të paguajnë çmimin. Sanksionet ruse. Zhvillimi i alternativave ndaj energjisë ruse “nuk mund të bëhet brenda natës”, tha kancelari. gjerman.

Nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt deri më 6 mars, Evropa importoi 5.1 milion b / d naftë dhe produkte nafte nga Rusia nga deti, sipas Kpler, me pjesën më të madhe që shkon në rafineritë në Holandë për shpërndarje të mëtejshme. Një tjetër rrugë energjetike, duke kaluar përmes Rusisë.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: