Guardian : Sa do t’i kushtojë evropianëve falimentimi i Greqisë ?

Greqi

borxhi ne focus -1Guardian publikon në një artikull me titull “Borxhi grek: Sa kreditorë mund të humbasin”, gazeta pohon se Greqia ka njoftuar se do të falimentojnë, nëse nuk ka marrëveshje me Komisionin Evropian, Bankën Qendrore Evropiane dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Edhe pse gazeta vë në dukje se në qoftë se nuk është paguar FMN-së, kjo nuk do të thotë automatikisht dalja e Greqisë nga eurozona, e vërteta është se Greqia ka një sasi të borxhit kolosal me shumë në 320 miliard Euro që korrespondon me 175% të PB. Në fund të vitit 2014, tre kreditorët kryesore të Greqisë ka mbajtur më shumë se 75% të borxhit të përgjithshëm të Greqisë, por që natyrisht është në duart e qeverive evropiane. Gjithashtu Guardian publikon se borxhi ndihmës i dhënë nga Evropa (EFSF) arrin 195 miliardë euro, që përfaqësojnë 61,5% të borxhit grek. Por vendet e eurozonës janë të ekspozuara për Greqinë në mënyrë të tërthortë për shkak të programit të blerjes bonove të BQE-së, për të cilat Greqia i ka një borxh prej 28 miliard euro.

borxhi-3

 

 

Tabelat e mëposhtme në mëmyrë analitike tregon për secilin vend se sa do të humbasin nëse Athina nuk pagon pagesat kreditorëve publikon sot gazeta Guardian. Siç tregohet në tabelën poshtë Gjermania dhe Franca, janë dy vendet më të mëdha në eurozonë që kanë dhënë më shumë kredi,gjithashtu e njëta gjë vlen edhe për bankat.