Ndotja e ajrit: Çdo vit vdesin 3.2 milionë njerëz

Mjedisi

ajri-2Ndotja e ajrit vret më shumë njerëz nga sa vret AIDS dhe malaria, paralajmëron një studim i ri. Sipas shkencëtarëve, nëse respektohen udhëzimet globale për cilësinë e ajrit, mund të parandalojë 2.1 milion vdekje në vit. Sipas një publikimi në gazetën britanike Daily Mail, shkencëtarët kanë zhvilluar një model globale rreth se si janë ndryshimet e ndotjes atmosferike, si mund të zvogëlojë problemet shëndetësore në mesin e atyre nga sulmi në zemër, goditje dhe kancerit në mushkëri. Në fakt, gjetjet e tyre tregojnë se grimcat e ajrit e ndotjes se ajrit shkaktojnë 3.2 milionë të vdekjeve në vit, një numër shumë më i lartë se sa viktimat e marrë sëbashku që vijnë AIDS dhe malaria.

“Ne kemi kërkuar për të bërë sa më qartë duhet nëpër botë, në mënyrë që të reduktojmë ndjeshëm vdekjet që lidhen me ndotjen e ajrit. Ne besojmë se modeli ynë mund të ndihmojë në projektimim dhe të zhvillojnë një strategji për të mbrojtur shëndetin publik”, thekson studiuesi Dr Jozueu Apte nga Universiteti i Teksasit.

Konkluzionet e studimit janë botuar në revistën Shkencës dhe Teknologjisë së Mjedisit.( Environmental Science and Technology)