Juncker: Refugjatët kanë nevojë për mënyra ligjore për të ardhur në Evropë

888

Samiti i 5-të BE-Afrikë po zhvillohet në Abidjan, Bregu i Fildishtë këtë javë, ku liderët e BE dhe afrikane do të marrin mbi çështjen e mprehtë të migrimit nga Afrika në Evropë.

Çdo muaj, mijëra njerëz përpiqen të kalojnë Mesdheun dhe të hyjnë në Bashkimin Evropian. Por BE, së bashku me vendin e tranzitit Libia dhe vendet e tjera afrikane të origjinës, po përpiqet të mbyllë këtë rrugë të rrezikshme. Përpara samitit, Maks Hofmann i DW foli me Presidentin e Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker në Bruksel.

DW: Ju keni thënë afrikanët dhe evropianët duhet të jenë të barabartë. Por tani kemi një situatë në Libi ku njerëzit duket se po shiten si skllevër. A nuk duhet të Evropës të bëjë më shumë për të ndaluar këtë?

Jean-Claude Juncker: Europa nuk mund të heshtë përpara këtij problemi të egër, që daton nga një shekull tjetër. Afrika është shumë e njohur me çështjen e skllavërisë. Jam e tmerruar nga informacioni që po më afron nga Afrika. Ne dimë për problemet e Libisë: Libia nuk është një shtet si çdo tjetër. Pra, nuk është as e pranueshme, as e pranueshme, që Evropa t’i mbyllë sytë kësaj tragjedie, një tragjedi të përditshme për shumë njerëz – fëmijë, gra, burra – në Libi. Unë kisha kërkuar tashmë që ne të adresonim këtë problem në një takim të mëparshëm të Këshillit Evropian. Nuk mund të fle lehtë kur mendoj për atë që po ndodh me ata njerëz që shkuan në Libi për të përmirësuar jetën e tyre, vetëm për ta gjetur veten në ferr.

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: