Konferenca e donatorëve të Sirisë sjell 7 miliardë dollarë për refugjatët

413

Premtimet e donatorëve tejkaluan pritjet në konferencën e vitit 2019 në Bruksel. Por me 12 milion refugjatë në të gjithë rajonin dhe konfliktin e Sirisë nga larg, mbeten pyetje rreth asaj se si të japë ndihmë.

Donatorët ndërkombëtarë janë në rrugën e duhur për të ngritur afër 6.2 miliardë euro ndihma për Sirinë dhe ata që largohen nga konflikti tetëvjeçar në 2019, duke tejkaluar pritjet, sipas Kombeve të Bashkuara. Më shumë se gjysma e këtyre parave është e rezervuar për refugjatët që vuajnë në vendet fqinje, ndërkohë që konflikti vazhdon dhe Evropa mbetet e ndarë në kontributin për rindërtimin.

Pengesat mundën pritjet

Shefi i shtabit humanitar të OKB, Mark Lowock tha se konferenca ka të ngjarë të mundë premtimet e vitit të kaluar, duke ngritur “ndoshta afër 7 miliardë dollarë”. Vetëm Bashkimi Evropian ofroi 2.01 miliardë euro (2.21 miliardë dollarë). Por kjo shifër përfshin rreth 1.5 miliardë euro në fonde të premtuara tashmë për Presidentin turk Rexhep Tajip Erdogan në vitin 2015 për refugjatët tashmë në Turqi. Gjermania u bë dhuruesi i dytë më i madh në rajon pas një premtimi prej gati 1.5 miliardë euro gjatë tre viteve të ardhshme. Ministri gjerman i Zhvillimit Gerd Müller tha se gjendja e fëmijëve ishte veçanërisht e rëndësishme, me gjysmën e të gjithë refugjatëve nën moshën 18 vjeç. OKB tha para konferencës se do të nevojiten rreth 3 miliardë euro për të përmbushur nevojat e brendshme të Sirisë dhe gati 5 miliardë euro për vendet fqinje.

Zgjidhja e krizes shumë larg

Konferenca gjithashtu synonte të rifillonte përpjekjet për të gjetur një zgjidhje politike për konfliktin. Pavarësisht nga qeveria e presidentit sirian Bashar Assad që ka bërë përfitime të konsiderueshme me mbështetjen e Rusisë dhe pretendimet e kohëve të fundit se Shteti Islamik (IS) pothuajse është mposhtur, ekspertët paralajmëruan se konflikti nuk ishte shumë larg. Rreth 80 për qind e njerëzve në Siri jetojnë në varfëri ekstreme. Refugjatët në vendet fqinje kanë përjetuar disa presione për t’u kthyer pavarësisht frikës nga dhuna, rekrutimi ose burgu. Asnjë përfaqësues i qeverisë apo opozitës siriane nuk u ftua në këtë ngjarje, por grupet e shoqërisë civile shprehën shqetësim rreth presionit nga vendet donatore për refugjatët që të kthehen.

Burimi: Infoimigrants