Martuar me grek prej 16-vjetësh, humb Kombësinë sepse nuk dinte “se cilës parti i përket Tsipras”

Emigracioni Greqi Kryesore

Ka biznesin e saj prej vitesh, por ka punesuar dhe grekë po nuk mund te marrë shtetësinë greke …

 Pagoi një tarife prej 700 € për të kaluar nëpër një komision për të natyralizuar një grua greke, por gjatë ekzaminimit nuk ishte në gjendje të përgjigjej se cila parti politike ishte në pronësi të kryeministrit, gjë që rezultoi në refuzimin e kërkesës së saj…

 Etleva Halkiotis erdhi në Greqi nga Shqipëria në vitin 1997, duke kërkuar një të ardhme më të mirë, ashtu si edhe bashkatdhetarët e tjerë. Në Greqi, thotë ajo, ajo është ligjërisht, dmth. Ajo është mbajtëse e një kartoni të gjelbër. Ai ishte një nga të parët për ta menaxhuar atë.

Ajo filloi të punonte në spitalin Evangelismos si pastruese pastrimi privat dhe 16 vjet më parë ajo u takua me një vendas, një elektricist në profesion, të cilin ajo u martua. Sot, ajo ka një vajzë 16-vjeçare e lindur në Greqi, ndërsa Etleva është nëna e dy fëmijëve të tjerë që nga martesa e saj e parë me një shtetas shqiptar.

Gjatë rrugës, duke studiuar në një shkollë parukerie dhe duke punuar për disa vjet, ajo arriti të hapë sallonin e saj të flokëve në Agia Paraskevi vitin e kaluar, e cila punëson punonjës grekë. Ajo nuk flet shumë mirë greqisht dhe pas kaq vitesh në Greqi, ajo e ndjen veten greke, transmentojne mediat vendase. Megjithatë, shteti ka një mendim të ndryshëm. Etleva Halkiotis nuk ka qenë në gjendje të bindë Komitetin e Natyralizimit, duke marrë parasysh se flet mirë gjuhën greke dhe pse ajo e ka burrin shtetase grek, si dhe një prind vendas.

Siç shpjegojnë anëtarët e Komisionit, nga përgjigjet e tyre në pyetjet e tyre, është e qartë se Etleva nuk është mjaftueshëm e vetëdijshme për historinë dhe kulturën greke të vendit.
Gjithashtu konsiderohet se njohuria e saj për politikën aktuale është e pamjaftueshme, pa ndonjë qëllim për të marrë pjesë në zhvillimet shoqërore, duke arsyetuar kontributin e tyre negativ në kërkesën për natyralizimin e Etleva Halkiotis.
Sipërmarrësi i ri, i cili këmbënguli që në fillim të ndiqte rrugën ligjore për të marrë nënshtetësinë duke paguar një tarifë prej 700 eurosh dhe duke mos përdorur anash me ndihmën e qarqeve të emigracionit të paligjshëm, ashtu si shumë të tjerë, argumenton se arsyeja i cili e prishi atë, nuk është në gjendje të përgjigjet në dy pyetje të thjeshta.
Ajo thotë: Duke marrë pyetje të ndryshme rreth historisë së Greqisë, më kërkuan disa pyetje politike. Unë nuk fsheh nga ju që gjatë procesit kam pasur ankth të mjaftueshëm, pasi unë kisha katër njerëz që vazhdimisht më pyesin pyetje. Ndonjëherë më pyetën se sa deputetë përbëhej Parlamenti grek dhe gabimisht u përgjigja 200 kur ishin 300. Pastaj më pyetën se çfarë partie politike ishte Alexis Tsipras dhe ndërsa në sallon kishim shumë biseda rreth klientëve tanë me Kryeministrin dhe për situatën e përgjithshme politike në momentin e dhënë unë pësova nga stresi dhe isha vonë për t’u përgjigjur. Por kjo nuk më bën më pak grek se sa ndihem. Normalisht i paguaj taksat shtetit, unë jam i martuar për 16 vjet me një grek dhe kemi një vajzë të lindur këtu këtë vit duke përfunduar shkollën. A është e drejtë apo jo të fitosh shtetësi? “pyet shqiptarja