Meta: Marrëdhëniet shqiptaro-greke janë me rëndësi strategjike

Greqi

meta per agjensine greke

Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë z. Ilir Meta flet për Agjensinë e Lajmeve (ANA-MPA)

“Për fat të mirë, spektri politik shqiptar nuk përmban asnjë parti, e cila ka program të nacionalizmit”, thotë kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, ish-Kryeministri dhe ish-Ministri i Jashtëm shqiptar Ilir Meta, në një intervistë me ANA-MPA, në funksion të vizitës së sotme të tij në Athinë, dhe karakterizon marrëdhëniet mes Greqisë dhe Shqipërisë “marrëdhëniet strategjike, transaksionet dhe praktikat jetësore për të dy vendet.”

“Të gjitha partitë shqiptare respektojnë Greqinë dhe territorin dhe integritetin dhe natyrisht qytetarët e saj si fqinjët dhe partnerë social, ekonomik dhe rritjen tonë evropiane. Unë mendoj se do të ishte e mençur për të qëndruar larg nga raportet spekulative që qëllimisht përpiqen të krijojnë perceptimet e gabuara “, tha zoti Meta.

“Si fqinjë të mirë, unë besoj se nuk ka asgjë që ne nuk mund të diskutojmë,” tha kryeparlamentari Meta, duke theksuar se ai e sheh marrëdhëniet në mes të vendit të tij dhe Greqisë “, si një zonë të përbashkët që është mundësi e plotë të bashkëpunimit.”

“Ne nuk jemi vetëm fqinjë të mirë dhe të vjetra. Të dy vendet janë anëtare të NATO-s dhe kanë një përgjegjësi të përbashkët për të siguruar forcimin e paqes, stabilitetit dhe sigurisë në rajon “, theksoi kryetari i Kuvendit të Shqipërisë.

“Ne po përballemi me sfidat e përbashkëta për sa i përket ekonomisë dhe sigurisë dhe marrëdhëniet tona dypalëshe, duhet të bazohet në një dialog të hapur dhe të ndershëm, ashtu siç është”, tha kryetari i Kuvendit të Shqipërisë dhe shton: “Fqinjët flasin bashkëpunojnë, zgjidhjen e problemeve përballen sëbashku përball sfidave”.

Duke shkuar më thellë në marrëdhëniet shqiptaro-greke, z Meta vë në dukje se “përtej kontakteve të shkëlqyer politike ekzistuese midis dy vendeve”, duke theksuar se “miqësia jonë është e bazuar në shekuj e të mirë të kuptuarit dhe shkëmbimeve mes dy popujve tanë kanë shumë gjërra të përbashkëta” dhe të kujtojmë “kontakte të shpeshta politike” me vizitat e ish-presidentit Karolos Papulias, ish-kryetari i Dhomës, Vangelis Meimarakis, por tani edhe atë të fundit të ministrit të Jashtëm Nikos Kotzia.

Lidhur me procesin e anëtarësimit të vendit, z Meta vë në dukje: “Shqipëria me status u bë një vend kandidat në BE në vitin 2014 dhe ne jemi duke punuar shumë në pjesën e brendshme, në mënyrë për të ecur përpara në zbatimin e agjendës ambicioze të reformave që kemi ndërmarrë, sidomos për sa i përket reformimin e sistemit tonë gjyqësor dhe fuqizimin e sistemit ligjor. Zbatimi i reformave të tilla duhet të hapë rrugën për një rekomandim pozitiv nga Komisioni Evropian, për hapjen e negociatave për anëtarësim, të cilat ne presim në muajt e ardhshëm. ”

Ndërsa në mbështetjen të Greqisë gjatë gjithë këtij procesi Evropian, kryetari i Kuvendit të Shqipërisë thekson: “Në të gjithë këtë proces të ndërlikuar dhe të gjatë të anëtarësimit në BE, i shoqëruar mbështetjen tonë të vazhdueshme dhe shumë të konsiderueshme nga Greqia, mbështetje për të cilat ne jemi shumë mirënjohës. Kjo mbështetje ka qenë shumë i qartë gjatë presidencës greke në vitin 2014, dhe unë mund t’ju siguroj se Shqipëria është mbështetur nga Greqia, si një shtet fqinj, por edhe si anëtare e BE-së për përshpejtimin e agjendës evropiane, e cila shërben dy vendeve dhe në rajonin e gjerë të Ballkanit. ”

Së fundi, e rëndësishme, thotë ai, vizita e tij në Athinë, beson se “do të kontribuojë në intensifikimin e bashkëpunimit ndërparlamentar, ne kemi dëshirë të plotë dhe të sinqertë për të zgjeruar në çdo nivel”, ndërsa agjenda e kontakteve vë në dukje: “Ne shohim përpara për të përmbushur autoritetet më të larta greke, përfaqësues të partive politike dhe përfaqësues të komunitetit shqiptar në Athinë. ” Më në fund, falënderoj kryetarin e parlamentit grek, Nikos Voutsis për ftesën.