Ministria e Kulturës së Shqipërisë i kërkon ndihmë Greqisë për restaurimin e monumenteve .

437

Kontributi i Greqisë, me njohuritë e saj, në restaurimin e monumenteve shqiptare të prekur nga tërmeti i nëntorit, u diskutua nga ministrat e kulturës të dy vendeve në margjinat e takimit të 6-të të Ministrave të Kulturës së Evropës Juglindore të mbajtur të Shtunën, Rijeka, Kroaci, raportojne mediat në Greqi.

Të dy ministrat e kulturës diskutuan situatën e përgjithshme në Shqipëri pas tërmetit të 26 nëntorit 2019, si dhe dëmtimin specifik të trashëgimisë kulturore të Shqipërisë.

“Ministrja e Kulturës së Shqipërisë Elva Margariti i tha homologut të saj Grek Linda Mendoni se ajo po përgatit një listë për Ministrinë e vendit fqinjë për të marrë në konsideratë se ku mund të ndihmojë”, tha Ministria e Kulturës në një deklaratë. Gjithashtu Margariti bëri thirrje që “bashkëpunimi midis dy vendeve të sistematizohet, sepse Greqia ka një ekspertizë të madhe në mirëmbajtjen dhe restaurimin e monumenteve t”.

Vihet re se pas tërmetit në vendin fqinj, Ministrja Shqiptar e Kulturës, në një letër drejtuar Lina Mendoni, i kërkoi Ministrisë së Kulturës të ndihmojë “në dëmtimin e gjerë të shkaktuar nga tërmeti dhe pasojat në trashëgiminë kulturore shqiptare, në shumë vende” .

Në veçanti, Ministrja shqiptare e Kulturës znj. Margariti kërkoi mbështetje teknike për katastrofat në Durrës, Tiranë dhe Krujë. “Në këtë fushë të veçantë,” shkroi znj. Margariti, “ju mund të na ndihmoni me personelin tuaj të specializuar teknik për të rivendosur sa më parë trashëgiminë tonë kulturore, e cila është krenaria jonë kombëtare”.

Zonja Mendoni iu përgjigj homologut të saj shqiptar se Greqia dhe Ministria e Kulturës “janë të gatshme të ofrojnë të gjithë ndihmën e mundshme në riparimin e dëmtimit të monumenteve dhe vendeve arkeologjike të vendit fqinj”.