Në pranga policë, u shisni pasaporta dhe karta identiteti fallco kriminelave shqiptarë

358

Athinë / Një operacion gjigand i policisë greke me skedarin “Korruptuesit” ka zbuluar gazeta Protothema.gr”  ku ishin përfshirë policë, individë dhe të huaj, të cilët kishin lëshuar karta identiteti për kriminelët shqiptarë në pritje të urdhrave evropianë të arrestimit

Në grup u përfshinë gjithsej 33 persona, përfshirë gjashtë oficerë policie, pesëmbëdhjetë individë grekë dhe 12 të huaj.

Oficerët e policisë që shërbenin në policinë të Atikës ngritën “fabrikën e fallsifikimit” së kriminelëve shqiptarë nga dhjetori 2016 deri në mars 2018 dhe ishin aktivë në lëshimin e kartave të identitetit grek dhe pasaportave kriminelëve.

Tarifa për secilën letërnjoftim dhe pasaportë greke ndryshonte në varësi të prejardhjes së rëndë kriminale, duke filluar nga 5000 deri në 40,000 euro për secilin rast. Oficerët vlerësojnë se përfitimi i përgjithshëm financiar që ata morën ishte më shumë se 120,000 euro, dhe siç thonë ata mund të arrijë në 1.000.000 euro.

Hetimi tregoi se të huajt, kryesisht kriminelë shqiptarë, të shoqëruar nga dëshmitarët në pjesë të veçanta të Atikës, deklaronin të dhëna  greke që banonin jashtë dhe kurrë nuk kishin marrë letërnjoftime ose pasaporta, kështu merrni karta identiteti dhe pasaporta Greke.

Hetimi zbuloi se “lavanderia” e grupit të oficerëve të policisë  kishte “pastruar” 12 raste të të huajve, tetë prej të cilëve ishin kapur nga policia dhe katër të tjerat pasi ishin arrestuar nga autoritetet e huaja. në Francë, Spanjë, Bullgari dhe Hollandë për përfshirje në organizata kriminale, trafik droge, plaçkitje dhe vjedhje ndërsa të tjerët u arrestuan nga autoritetet greke dhe u dorëzuan autoriteteve italiane dhe moldave ndërsa ishin në pritje kundër urdhër-arresteve evropiane për trafikun e drogës dhe traffiking.

Gjithashtu 20 identitete dyshohet se janë lëshuar nga komisariati i policisë Agia Paraskevi. Një dëshmitar madje dyshohet se shkoi tre herë për të verifikuar provat e dokumenteve të falsifikuara.

Kështu, me lëshimin e kartave të identitetit dhe pasaportave, pagëzoheshin qytetarë “grekë” lëviznin të lirë me një të kaluar “të pastër” dhe procesverbal penal. Shtatë prej tyre deklaronin fillestare të biznesit si dyqan ushqimesh, lavanderi, tregti të kozmetikës, shërbime kompjuterike etj.