Tsipras: “Sot është një ditë shpengimi, Greqia po e merr fatin e saj ”

Greqi

Sot kryeministri grek ka mbajtur nje fjalim nga ishulli historik te Itakes.

“Greqia ka përjetuar që nga viti 2010 Odisean modern, brenda pesë viteve kane ndodhur gjera te papare, kemi humbur 25% të pasurisë sonë kombëtare, 3 nga 10 të papunë, 6 në 10 të rinjtë po te papune. Dhuna dhe shtypja u bë pjesë e jetës së përditshme, bankierët u bënë kryeministra dhe ministrant u bene bankierë. Një vend në gjendje të jashtëzakonshme, por edhe një popull që shkroi rezistencë të re faqe.

Ky popull nga 3.5 vjet më parë mori një vendim të rëndësishëm, dhe kemi marrë këtë përgjegjësi me vendosmëri dhe me respect. Ne u përpoqëm vetëm për të nxjerrë vendin nga dremitja e memorandumeve dhe kursimi i përhershëm . Sot kjo është një ditë shpengimi për popullin grek, por edhe fillimi i një epoke të re. Sot në vendin tonë po vjen një ditë e re. Një ditë historike.

Memorandumi i masave shtrënguese, recesioni dhe shpërbërja sociale më në fund kanë mbaruar. Vendi ynë rifiton të drejtën e tij, duke përcaktuar këtë pasuri dhe të ardhmen e saj. Ashtu si një vend normal evropian. Asnjë detyrim i jashtëm. Pa asnjë zhvatje tjetër. Pa sakrifica të tjera të popullit tonë.

Duke e ditur se Greqia është historia e saj.. Por gjithmonë kishte një destinacion. Masat shtrënguese prej 65 miliardë u zbatuan. Dhuna dhe represioni u bënë pjesë e jetës së përditshme.Demokracia ishte e bekuar.

Nuk ishin më të mbyllur në pritje, pa zë, pa shpresë. Por ai ishte në timon. Bashke me ne. Dhe ishte e vështirë për ta që ta mbanin të shtrënguar.Sot është dita e shpengimit. Por është edhe fillimi i një epoke të re. Dhe në këtë pikë nisjeje, nuk do të nxitojmë të injorojmë mësimet e nxjerra në Greqi nga memorandumet. Ne nuk do të lejojmë që harresa të na zhvendos. Ne kurrë nuk do t’i harrojmë shkaqet dhe njerëzit që e çuan vendin në memorandume.

Ne kurrë nuk do t’i harrojmë ata që kanë shkatërruar dhe degraduar Greqinë dhe Grekët sepse nuk guxuan të pranojnë realizimin e një eksperimenti që do të zgjaste për dekada të tëra.

Ne nuk do t’i harrojmë ata që qëndruan në anën e grekëve dhe Greqisë në të vështirë. Njerëzit dhe forcat politike nga të gjitha vendet evropiane.

Ne nuk do të harrojmë asgjë që kemi përjetuar, sepse nuk është çështje vetëm për historianët e së ardhmes. Ata që e konsiderojnë veten mbi çdo ligj dhe sundim të ligjit. Dhe ata dridhen në idenë e një drejtësie të pavarur.

Ne nuk do ta lëmë Ithakën në duart e tyre. Tani që kemi arritur destinacionin tonë të lakmuar, ne kemi forcën për ta bërë vendin tonë ashtu siç meriton.

Kemi shkruar luftërat dhe sakrificat e fundit. Që nga sot fillojmë me vizion dhe vendosmëri, për epokën e re të vendit tonë. Me kujdes dhe përgjegjësi, per te mos u kthyer kurrë pas ne Greqi r deficiteve dhe falimentimit.

Për një atdhe të barazisë, demokracisë dhe drejtësisë sociale.

sepse Ithaka është vetëm fillimi. “