OKB-ja : Ne Greqi 58,000 refugjatë, 3,500 fëmijë te mitur të pashoqëruar nga askush.

917

Në fillim të qershorit te ketij viti, numri i refugjatëve, azilkërkuesve dhe personave që nuk kishin kombësinë e asnjë vendi ishin 58,000 njerëz në gjithe Greqine, sipas shifrave të lëshuara nga delegacioni i Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët në Greqi.

Numri i emigranteve te ardhur në Greqi per azil nuk tejkalon 1% të numrit refugjatë në mbarë botën.

Përveç kësaj, shumica e njerëzve të zhvendosur nuk janë në Evropë, por në kontinente të tjera, veçanërisht në vendet më pak të zhvilluara.

Mediat vendase raportojne se në Greqi, nga gjithsej 58,000 njerëz, 16,000 janë në Greqinë veriore dhe në Thesalisë. Prej tyre, 67% janë në Maqedoni Qendrore, 15% në Thesalinë, 13% në Epir dhe 5% në Maqedoninë Lindore dhe Traki.

Gjithashtu, nga gjithsej 58,000 njerëz, 43% janë nga Siria, 27% nga Iraku, 7% nga Afganistani, 5% nga Turqia, 4% nga Pakistani, 2% nga Irani, % të Palestinës, 1% të Kuvajtit, 1% Kongo, si dhe 5% të kombesive të tjera.

Përveç kësaj, 67% e personave të mësipërm janë azilkërkues, 16% janë refugjatë, 4% janë kandidatë për ribashkim me familjet e tyre dhe 13% janë regjistruar nga policia.

Lidhur me ardhjen dhe zhvendosjen e këtyre popullatave, Delegacioni i UNHCR-së në Greqi raporton se në pesë muajt e parë të vitit 2018 rreth 11.200 njerëz arritën në Greqi nga deti dhe 7.200 nga toka, ndërsa 2017 u regjistruan 29,700 të ardhur nga deti dhe 5,600 nga toka

Sa i përket të miturve të pashoqëruar, vlerësohet se 3,500 fëmijë janë në Greqi. Shumica e tyre janë 96% djem dhe 4% janë vajza. 5.5% e të miturve të pashoqëruar janë nën moshën 14 vjeç. Numri i përgjithshëm i vendeve në strukturat pritëse është 1091 ndërsa në listën e pritjes ka 2,745 lidhje të pashoqëruar për vendosjen në një strukturë pritëse. Por…

Përveç kësaj, UNHCR do të ngrejë çështjen e përmirësimit të procedurave të azilit në Athinë, ndërkohë që fakti që 80% e fëmijëve refugjatë në Maqedoni Qendrore janë integruar në sistemin arsimor është gjithashtu pozitive dhe kjo shifër është më e larta në Greqi . Një faktor kyç, në çdo rast, çështja e refugjatëve mbetet integrimi i refugjatëve në shoqëritë pritëse.

/Focus news/
Këtë e pëlqejnë %d blogues: