PORTUGALI: ZBULOHET KAFKË PARANJERËZORE 400.000 VJEÇARE

Kryesore Kuriozitete

Focus News  /  Shkencëtarët zbuluan në shpellën e Aroeira të Portugalisë Qendrore një kafkë paranjerëzore, e cila vlerësohet të jetë 400,000 vjeç dhe ka disa karakteristika anatomike të Neandertalit. Vlerësimi i kafkës nga epoka e akullnajave përkon me paraqitjen e paraardhësve të Neandertalit në të dhënat fosile, si dhe me shfaqjen e vegla të gurit të periudhës  Achelaias.

Në të njëjtën shpellë, së bashku me kafkën gjetën vegla guri si dhe  eshtrat e kafshëve.

Historia e evolucionit e paraardhësve të njerëzve modernë në Evropë mbetet një çështje e debatit shkencor, kryesisht për shkak të gjetjes së shumë pak fosile aq të vjetra, dhe pasiguri në lidhje me moshën e tyre të saktë. Hulumtuesit nga disa vende, të udhëhequr nga arkeologu portugeze Joao Zilchao Universiteti i Lisbonës, konkludoi se kjo kafkë parahistorike ka përafërsisht një moshë  400.000 vjet.

Bëhet fjalë për një kafkë e vjetër e gjetur ndonjëherë në Portugali, si dhe një nga më të vjetër në Evropën Perëndimore, e cila hedh dritë mbi evolucionin e Neandertalët në gadishullin Iberik. Kafka do të jetë në ekspozitën qendrore, që do të mbahet në tetor në Muzeun Kombëtar Arkeologjik të Lisbonës.