GREQIA I KËRKON ANGLISË KTHIMIN E MERMERËVE TË PARTENONIT

Greqi

Focus News/ Greqia ka kërkuar kthimin e mermereve të Partenonit mermere Elginion, punim i demokracisë së parë në botën para 2500 vjetësh, shkruan  gazeta britanike, si një akt simbolik për të luftuar forcat anti-demokratike që kërkojnë “shpërbërjen e Europës.”

Nga ana e saj qeveria greke ka vendosur të mos ndërmarrë veprime ligjore kundër Britanisë vitin e kaluar, si dhe në vend të kësaj do të rifillojë përpjekjet  diplomatike me një ofertë të rregullt të kredisë të disa nga kryeveprat e Greqisë së lashtë në institucionet britanike. Mermeret janë marrë para 200 vjetësh nga Lordi Elgin, në një kohë kur Greqia ishte pjesë e Perandorisë Osmane, që përfaqësojnë rreth gjysmën e skulptura që dikur kishin stolisur tempullin e Partenonit.  Ministrja e Kulturës të Greqisë Lydia Koniordou theksoi se lejon rivendosjen e këtij monumenti, që është themeli i vlerave perëndimore, duke dërguar një mesazh në angazhimin e Evropës për demokraci, në një kohë kur shumë besojnë se është e kërcënuar nga rritja e nacionalizmit.

“Ribashkimi i mermereve të Partenonit do të jetë një veprim simbolik që do të nxjerrë në pah luftën kundër forcave që dëmtojnë vlerat dhe themelet e rastit Evropian, kundër atyre që kërkojnë shpërbërjen e Europës. Monumenti Parthenon përfaqëson një simbol të kulturës perëndimore. Ajo është emblema e demokracisë, dialogut dhe lirisë së mendimit, “theksoi ajo.