Televizioni gjerman ARD: Në 2030, grekët populli më i vjetër në BE

Greqi

Kanali i parë televiziv gjerman (ARD) fokusohet në plakjen e popullsisë në Greqi, e organizuar në faqen e internetit tagesschau.de.

“Sipas parashikimeve”, lexojmë në raport, “deri në vitin 2030 grekët do të kalojnë italianët si populli më i vjetër në BE”.

Korrespondenti i ARD-së kujton se “vala e fundit e madhe e emigracionit kishte shpërthyer në vitin 2010. Për shkak të krizës ekonomike, pothuajse gjysmë milioni grekë dhe gra u larguan nga Greqia. Shumë studiuan jashtë vendit dhe mbetën atje.

“Duhet të ndalojmë migrimin e të rinjve, sepse ata janë të rëndësishëm për ekonominë dhe përveç kësaj janë në moshë të lindjes së fëmijëve”, thotë Byron Kotzamanis, demograf dhe studiues në Universitetin e Thesalisë. “Kështu Greqia humbet jo vetëm punëtorët e kualifikuar, por edhe pasardhësit e tyre. Situata rëndohet edhe më shumë nga fakti se edhe grekët që mbeten në vend kanë gjithnjë e më pak fëmijë”.

Raporti thekson se njoftimet e qeverisë për shpërblime dhe vende të reja në çerdhe nuk e kanë përmirësuar situatën.

Problemi është se për të marrë përfitime të caktuara duhet tashmë një punë e qëndrueshme”, shkruan korrespondenti i ARD-së në Athinë.

“Problemi është se për të marrë përfitime të caktuara duhet tashmë një punë e qëndrueshme”, shkruan korrespondenti i ARD-së në Athinë.

Megjithatë, sidomos më të rinjtë shpesh punojnë në kushte të pasigurta dhe me kontratë me afat ose pa kontratë. Papunësia e të rinjve arrin në 40%. Dy nga tre grekë nga mosha 18 deri në 34 vjeç jetojnë ende me prindërit e tyre. Nëse shikoni sondazhet, do të zbuloni se grekët janë një nga popujt më pak optimistë në Evropë për të ardhmen e tyre,” tha Kotzamanis. “Pasiguria mbizotëron kudo. Unë kam një punë sot, por a do të kem një nesër? “Nëse nuk merren masa për të adresuar këtë situatë, asgjë nuk do të ndryshojë”.

Burimi: dw.com