Zbulohet në Greqi rasti i parë i virusit të Nilit Perëndimor për 2022, ja detajet

Greqi

Organizata Kombëtare e Shëndetit Publik (EODY) bën me dije se konfirmohet rasti i parë i infektimit me virusin e Nilit Perëndimor në Greqi, për 2022 në Njësinë Metropolitane të Selanikut (Bashkia Ampelokipi – Menemeni).

Virusi i Nilit Perëndimor transmetohet kryesisht nga pickimi i mushkonjave “të zakonshme” të infektuara, të cilat janë të infektuara nga zogjtë e infektuar (specie të caktuara kryesisht zogj të egër).

Njerëzit e infektuar nuk e transmetojnë më tej virusin te mushkonjat e tjera. Shumica e njerëzve të infektuar me virusin nuk sëmuren fare, ose kanë vetëm sëmundje të lehtë, ndërsa shumë pak njerëz bëjnë sëmundje të rëndë që prek sistemin nervor (kryesisht encefalit ose meningjit). Njerëzit e moshuar (mbi 50 vjeç) janë më të rrezikuar të sëmuren rëndë, si dhe njerëzit me imunosupresion dhe sëmundje kronike themelore. Shpërthimet e infeksionit me virusin e Nilit Perëndimor ndodhin në shumë vende të botës, si dhe në shumë vende evropiane, çdo vit. Nga viti 2010 e në vazhdim rastet shfaqen pothuajse çdo vit dhe në Greqi, në rajone të ndryshme, gjatë muajve të verës dhe të vjeshtës.

“Prandaj, rishfaqja e incidenteve në çdo periudhë transmetimi konsiderohet e pritshme”, raporton EODY. Në maj të vitit 2022, EODY informoi profesionistët shëndetësorë në mbarë vendin për nevojën për të qenë vigjilent ndaj sëmundjes dhe në fillim të qershorit 2022 nxorri një njoftim përkatës për informimin e publikut, me rekomandime për marrjen e masave parandaluese ndaj mushkonjave. Duke qenë se epidemiologjia e virusit përcaktohet nga shumë faktorë, zonat e qarkullimit të virusit dhe shfaqja e rasteve nuk mund të parashikohen me siguri, raporton EODY.

Prandaj rekomandon respektimin e masave individuale të mbrojtjes kundër mushkonjave, në të gjithë territorin, gjatë gjithë periudhës së qarkullimit të mushkonjave: Përdorni mjete kundër insekteve të miratuara për trupin dhe mjedisin (sipas udhëzimeve për përdorim), ekrane, rrjeta kundër mushkonjave, kondicionerë/tifera, të përshtatshëm. veshje (të gjata). Mos lini ujë të ndenjur askund (duke ndihmuar në mënyrë efektive për të kufizuar zonat e shumimit të mushkonjave në zonat private). Të moshuarit dhe njerëzit me sëmundje themelore kronike duhet të marrin masat e tyre me qëndrueshmëri të veçantë.