Çfarë do të bëjmë nëse zbulojmë jetën jashtëtokësore në hapësirë?

585

Ne nuk jemi vetëm në univers, shumica e astrofizikanëve dhe astronomëve janë të sigurt për këtë. Se ka jetë diku në hapësirë konsiderohet mjaft e mundshme, madje edhe shkencëtari i famshëm Stephen Hawking beson se ka të huaj.

Sigurisht askush nuk ka njohuri se si mund të duken këto stile të jetës.

Por për një kohë të gjatë, astronomët kanë bërë shumë për të çuar në kërkimin e planetit me kushte praktike në hapësirë. Por njerëzimi ka një pyetje për të pyetur: Çfarë do të bëjmë nëse më në fund do të gjejmë jetë larg planetit Tokë? Si do të reagojnë njerëzit, a do të jenë kryesisht pozitive apo negative për një mesazh të tillë?

Natyrisht, të gjithë duhet së pari t’i përgjigjen një pyetje të tillë. Dhe gjithashtu duhet të varet shumë nga natyra e formës së kësaj jete.

Studiuesit nga Universiteti Shtetëror i Arizonës janë përfshirë seriozisht në këtë çështje. Studimi i tyre, i paraqitur në Austin në Konferencën Shkencore të AAAS, tregoi qartë se shumica e njerëzve e shohin kontaktin pozitiv me jetën në hapësirë.

Për analizën e tyre, kërkuesit zgjodhën pesë artikuj gazetash për zbulime të ndryshme që shkaktuan trazira në vitet e fundit: Zbulimi i diskutueshëm i gjurmëve bakteriale gjoja të fosilizuara në meteorit Marsi që nga viti 1996 ose zbulimi i shtatë planetit që i ngjan Tokës vitin e kaluar Pasi shkencëtarët që morën pjesë në konferencën e Austin raportuan për kërkuesit në RES-EBA, artikujt u shqyrtuan nga studiuesit duke përdorur një softuer të veçantë të quajtur Kërkimi gjuhësor dhe numri i fjalëve (LIWC). Sistemi, i cili nuk ka qenë rreth e rrotull për një kohë të gjatë, pranon se cilat ndjenja që lidhen me fjalët janë pozitive ose negative. Kompjuteri dha një rezultat të qartë: Autorët e artikujve dhe mediave, si New York Times dhe Washington Post, treguan një normë ndjeshëm më të lartë të emocioneve pozitive.

Në një pjesë të dytë të studimit, studiuesit kërkuan më shumë se 500 njerëz të zgjedhur rastësisht për të shkruar disa sugjerime se si t’i përgjigjen lajmit për një gjetje mikrobiale të supozuar në hapësirë. Dhe si, në vlerësimin e tyre, të gjithë të tjerët do të reagonin. Për ta bërë këtë, ata i kërkuan pjesëmarrësve disa pyetje dhe gjithashtu i përfshinë këto tekste në programin e analizës.

Përsëri, reagimet pozitive ishin më shumë. “Kjo do të ishte shumë emocionuese – edhe sikur të ishte vetëm një formë primitive e jetës”, shkroi një pjesëmarrës. Studiuesit bënë një test tjetër: Ata ndanë 500 vullnetarë në dy grupe dhe iu kërkua të shkruanin pikëpamjet e tyre mbi artikullin mbi fosilet mikrobike.

Përsëri, përgjigjet ndaj jetës jashtëtokësore ishin kryesisht pozitive. “Shumë duket se kanë qenë të impresionuar nga fakti se jeta në një plan tjetër përveç Tokës është e mundshme,” shpjegon kreu i studimit, McLaren Barnum. Pse njerëzit duket se mendojnë pozitivisht për jetën jashtëtokësore? “Ndoshta na pëlqen vetëm ideja për të mos qenë vetëm”, thotë Barnum.