Garë të forcave të mëdha për hënën

1058

Gjysmë shekulli pas programit hapësinor Apollo dhe pushtimit të parë me forcë, një garë për orbitën e hënës për amerikanët duket të ringjallë. Cili është qëndrimi i Rusisë?

Izraeli  duket se është tërhequr nga kjo garë për t’u bashkuar me forcat jozyrtare të hapësirës së madhe ka dështuar, pasi nuk ka arritur të ulë anijen Beresheet , për shkak të problemeve mekanike. Fituesit e garës së parë ishin në vitin 1969 amerikanët – tani ata janë duke kërkuar një fitore të dytë dhe madje.

Lidhur me garën, Nënpresidenti amerikan, Mike Pens, urdhëroi një mision të ri në NASA në fund të marsit që brenda pesë viteve në vijim, misioni i ardhshëm do të duhet të bëhet. Edhe nëse NASA nuk mund të përgjigjet, qeveria amerikane do t’u drejtohet individëve paralajmëroi  Pens, duke raportuar se SHBA ka qenë në një garë që nga vitet 1960 – por pa identifikuar kush.

Cili është qëndrimi i Rusisë?

Për Andrei Ionin nga Akademia Ruse e Kozmonautikës, nuk ka as një pyetje rreth konkurrencës për pushtimin e hënës dhe ai konsideron se qëndrimi i Penn-it është për shkak të çështjeve të politikës së brendshme. Përveç kësaj, siç u tha, përgatitjet për fushatën zgjedhore kanë filluar tashmë, edhe nëse Pena nuk ka bërë ende deklarata zyrtare nëse do të marrë pjesë në zgjedhjet e vitit 2024.

Eksperti rus, natyrisht, nuk përjashton realizimin e një misioni të tillë nga SHBA. Megjithatë, ai vë në dukje se, ndonëse nga pikëpamja e hulumtimit, hëna është një çështje shumë aktuale për Rusinë, nuk është koha e duhur për një mision, pasi vendi nuk mund ta mbështesë këtë, qoftë ekonomikisht apo teknologjikisht.

Tashmë në muajin mars, eksperimenti katër-mujor “Sirius 19” është duke u zhvilluar në Moskë: është një simulim i një fluturimi hapësinor që synon hënën, e cila kryhet kryesisht nga shkencëtarët rusë. Përveç kësaj, organizata hapësinore ruse “Roskosmos” ka planifikuar për 2021 të dërgojë stacione automatike rreth hënës. Misionet e parashikuara megjithatë janë parashikuar për Rusinë para vitit 2030.

Roman Gonzarenko