Rritja e rasteve të fruthit në të gjithë Evropën

1035

 

Një rritje prej 400% të rasteve fruthit parë në Evropë në vitin 2017 krahasuar me vitin 2016, infektimit më shumë se 21.000 njerëz dhe vrasjen e 35 njerëzve, sipas shifrave të publikuara nga Zyra Rajonale e OBSH-së për Evropën të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (WHO). Shumica e rasteve të infeksionit janë vërejtur në 15 prej 53 vendeve të rajonit, kryesisht në Rumani, Itali dhe Ukraina, në kontabilitetin e përgjithshëm për 70% në të gjithë Evropën, si dhe në vitet e fundit në këto vende u bë vaksinimet, dhe kishte rënë dhe vaksinat, sipas të dhënave të OBSH.

“Çdo rast i ri i fruthit në Evropë na kujton se fëmijët dhe të rriturit të cilët nuk janë të vaksinuar, pavarësisht se ku jetojnë, janë në rrezik të sëmuren dhe të përhapin sëmundjen tek ata që nuk mund të vaksinohen”, thotë Dr. Zuzana Tzacab, Drejtore Rajonale për Evropën e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Demet që sjell

Fruthi, një sëmundje virale jashtëzakonisht ngjitëse, mund të shkaktojë dëme afatgjata ose madje edhe të vrasin pacientët. Komplikimet më serioze përfshijnë verbëri, encefalit, një infeksion që shkakton demë të trurit dhe mund të çojë në shurdhim ose në vështirësi në të mësuar, diarre të rënda dhe infeksione të rënda respiratore siç është pneumonia.

Plani Global i Veprimit për Vaksinimin synon të çrrënjosë fruthin dhe rubeolën në pesë rajone të OBSH deri në 2020. Sot, Ministrat e Shëndetësisë të 11 vendeve do të takohen për të diskutuar punën e përbashkët për të arritur qëllimet e përcaktuara në Programin Evropian Plani i Veprimit për Vaksinimin deri në vitin 2020.
Këtë e pëlqejnë %d blogues: