Hipokrati kishte të drejtë: Ndryshimet klimatike ndikojnë në dhimbje kronike

Shkencë

Hipoktari fiton te drejten

Dhimbje kronike luhaten në varësi të motit, tregon një studim i ri britanik shkencor. Studimi është bazuar në mbledhjen dhe analizën e të dhënave të përditshme nga 9.000 njerëz në tri qytete, në sajë të një aplikim të veçantë që janë instaluar në telefonin e tyre celular.

Hipokrati kishte të drejtë: Ndryshimet klimatike ndikojnë në dhimbje kronike. Kështu, telefoni smartphones, i jep të drejtë Hipokratit, i cili kishte bërë gjetje të ngjashme nga mijëra vjet më parë. Sipas gjetjeve të para të projektit me titull gjallë «Cloudy me një shans të Pain» (Cloudy me një shans të Pain), dhimbjet janë në rritje kryesisht nga shiu dhe mungesa e diellit. Në muajt që ka më shumë kohë e mirë, kronike arthritis dhimbje të largohen, por kur moti është me re dhe shirat kanë filluar, dhimbjet janë më të forta. 80% e të pyeturve kanë treguar një lidhje mes motit dhe dhimbjes, ndërsa gjysma raportuan se ata mund të përdorin shtrirje të dhembjeve të tyre për të parashikuar ndryshimet në motit.

Burimi: Etnos