Në Mesdhe: Mbi 1.150 emigrantë të vdekur në një vit, 519 të vdekur që nga fillimi I vitit 2019

401

Një vit pasi Italia njoftoi se po i mbyllte portet e saj për anijet humanitare të shpëtimit, të paktën 1,151 burra, gra dhe fëmijë janë raportuar të vdekur, raportojnë SOS Mediterranee dhe Mjekët pa Kufij (MSF), të cilat duan që shtetet e BE të ndryshojnë politikat e tyre.

Nën udhëheqjen e Matteo Salvinit, ministria e brendshme e Italisë ka bërë reduktimin e migrimit në Itali një përparësi kryesore. Kohët e fundit, u prezantua një dekret që do të gjente gjobat e shpëtimit të emigrantëve të OJQ-së me gjobë për të hyrë në portet italiane.

SOS Mediterranee dhe Mjekët pa Kufij (MSF) duan që BE dhe Italia të ndryshojnë politikat e tyre në Mesdhe. Ata duan që qeveritë të garantojnë një mision adekuat kërkim-shpëtimi, “duke përfshirë një koordinim të autoriteteve kompetente në detin Mesdhe për të shmangur vdekjet e padobishme”.

519 emigrantë të vdekur në Mesdhe që nga fillimi i vitit 2019

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Migracionin ka raportuar se të paktën 519 emigrantë kanë vdekur në Mesdhe që nga fillimi i vitit 2019. Më shumë se gjysma e viktimave vdiqën midis brigjeve të Italisë dhe Maltës. Ndërkohë, Greqia është bërë destinacioni kryesor për emigrantët.

Ardhjet e emigrantëve nga deti në Evropë janë ulur ndjeshëm në 2019. Në pesë muajt e parë arritën 21,301 njerëz. Gjatë të njëjtës periudhë të vitit të kaluar, ishin 32,070 të sapoardhur. Kjo është sipas të dhënave të ofruara nga Organizata Ndërkombëtare për Migrim (IOM).

Ndërkohë, në Mesdhe ka pasur më pak të vdekur emigrantë, por shkalla e vdekshmërisë u rrit. Nga janari deri në maj 2019, të paktën 519 njerëz vdiqën në det. Në 2018, 662 njerëz vdiqën gjatë së njëjtës periudhë.