Refugjatët sirianë pranë kufirit të Jordanisë pa ushqim dhe ilaçe

507

Rreth 3000 familje refugjate siriane që ikën nga dhuna në Deir al Zour dhe Raqqa jetojnë në kushte të vështira vetëm një kilometër jashtë kufirit me Jordanin, pasi vendi i refuzoi hyrjen. Sirianët e zhvendosur në kufijtë e Jordanisë pas luftës së përgjakshme kundër Shtetit Islamik në Deir al Zour dhe Raqqa, por Jordania refuzon të lejojë refugjatët të hyjnë në territoret e saj, duke lënë dhjetëra gra dhe fëmijë që kanë nevojë për ndihmë urgjente, thanë aktivistët sot.

Rreth 3000 familje nga Siria lindore e shkatërruar nga lufta janë vendosur në një zonë të shkretëtirës pranë kampit të al-Rukbanit, një kilometër në kufirin jordanez, duke ndërtuar shtëpi me baltë dhe duke jetuar me ndihma nga organizatat bamirëse, thanë dëshmitarë okularë për ANSA. Kampet janë duke u mbrojtur nga milicia lokale grupeve të lidhur me Jordanin, duke mos lejuar që dikush të afrohet me kufijtë jordanezë. Gjendja e refugjatëve është e tmerrshme, ata janë në rrezik të sëmundjes dhe të kequshqyerjes. Ata nuk kanë ushqim, batanije apo ilaçe për t’i mbështetur ata, “tha një burim nga kampi i al-Rakban. 

Shtëpitë e baltës dhe mungesa e infrastrukturës bazë

Refugjatët aktualisht po ndërtojnë shtëpi me balt; pasi nuk kanë qasje në tenda, ose karvane të ofruara nga organizatat ndërkombëtare për refugjatët sirianë. Refugjatët sirian u kthyen në zonë për shkak të faktit se ajo është e mbrojtur me marrëveshjen e zonës “de-escalation” ndërmjet ndërmjet Rusisë dhe SHBA-së këtë vit. Shteti i Jordanise thotë se është i shqetësuar se disa nga refugjatët mund të lidhen me IS dhe kanë duke mbyllur kështu dyert e tyre. Qeveria jordaneze shpreson se përfundimi i armiqësive pranë kufijve të saj do të hapë rrugën për t’i dhënë fund rrjedhës së refugjatëve në territoret e saj. Aktivisti Mudar al Assad i kërkoi bashkësisë ndërkombëtare të ndërmarrë veprime për të ndihmuar familjet e bllokuara në shkretëtirë, pasi do përballen me dimrin e ashpër në rajonin e shkretëtirave të papërshtatshme. “Kampi i ri i mungon infrastruktura bazë e shërbimeve mjekësore, stacioneve të shfryrjes së ujit. OKB duhet të marrë përgjegjësinë për mbrojtjen e këtyre njerëzve, “tha ai./infomigrants/