40 milionë skllevër në mbarë botën

Bota

Më shumë se 40 milionë njerëz kanë jetuar në skllavëri më 2016, punën e detyruar dhe martesat e detyruara, sipas vlerësimit të parë të përbashkët të bërë nga organizata të mëdha kundër skllavërisë mbi numrin e viktimave në mbarë botën dhe krimin ndërkombëtar.

Organizata Ndërkombëtare e Punës (ILO) me bazë në OKB, Fondacioni Walk Free dhe Organizata Ndërkombëtare për Migracionin, njoftoi se 40.3 milion njerëz ishin viktima të skllavërisë moderne në 2016, por shtoi se ishte vlerësimi konservativ i situatës.

Sipas vlerësimit të tyre, 24.9 milionë njerëz janë të detyruar të punojnë në fabrika, sheshe ndërtimi, fusha dhe peshkim, si ndihmës shtëpiak ose ofrojnë shërbime seksuale, ndërsa 15.4 milionë njerëz detyrohen të martohen me forcë.

Gati tre nga katër skllevër ishin gra dhe vajza dhe një në katër fëmijë. Skllavëria moderne është më e përhapur në Afrikë, pasuar nga Azia dhe rajoni i Paqësorit, siç raportohet në raport.

Skllevërit modern prodhojnë pjesë të ushqimit që hamë dhe rroba që i veshim dhe pastrojnë ndërtesat në të cilat shumë prej nesh banojnë ose punojnë”, thanë organizatat në raportin e tyre, duke theksuar se krimi është i pranishëm në të gjitha,  sipas Agjencisë së Lajmeve të Athinës.

Duke pasur parasysh se një pjesë e madhe e skllavërisë moderne është për shkak të emigracionit, është e nevojshme të menaxhohet më mirë migruesi për të parandaluar punën e detyruar dhe për të mbrojtur viktimat”, theksojnë organizatat.