A kishin si qëllim paratë hakerat që sulmuan e-albania? Balluku, Karçanaj dhe Chin: U synua fshirja e të gjitha të dhënave, çfarë nuk funksionon ende

Politika

Zv.Kryeministrja, Belinda Balluku, drejtorja e AKSHI-t Linda Karçanaj dhe përfaqësuesi i skuadrës speciale të Microsoft për sigurinë kibernetike, Kevin Chin, kanë dalë në një konferencë për mediat, ku dhanë detaje lidhur me sulmin masiv ndaj sistemeve, punën e bërë për rikthimin në normalitet të shërbimeve, si edhe masat e marra për më tutje.

Karçanaj tha se sulmi ka qenë masiv, dhe qëllimin e vërtetë kishin fshirjen e të dhënave, dhe jo vendosjen e gjobave kundrejt qeverisë shqiptare.

“Pas 14 ditësh u bë e mundur që administrata publike ti kthehej plotësisht punës, lufta jonë ka qenë në radhë të parë rikthimi i të gjitha materialeve, por edhe izolimi i dëmit të shkaktuar. Microsoft ka sjellë këtu ekspertët më të mirë, llojet e sulmit ishin dy, e para kishte qëllimin e marrjes së të dhënave dhe kthimi i tyre kundrejt pagesës, po në të vërtetë u synua të fshiheshin të gjitha të dhënat.

Nuk pati humbje të dhënash pavarësisht sulmit të madh të kryer.

Faqet zyrtare të ministrivedhe fiksalizimi u kthyen brenda 12 orëve.

Sot që flasim po punohet vetëm për dokumentet e njëhsimit të pasaportave, ndihmës ekonimike, përfitimi i bonusit, kryerja e pagesave të energjisdë dhe ujit, falenderoj stafin e AKSHI që kanë punuar pa u lodhur, të gjithë ekspertët vendas që kanë dhënë ndihmën e tyre.

Po punojmë ngushtësisht edhe me FBI, tia lëmë në dorë institucioneve që ta zbardhin këtë ngjarje“, u shpreh Karçanaj.

Balluku u shpreh se  për ditë me radhë punonjësit e AKSHI kanë punuar për rikthimin e të dhënave, ndërkohë që sipas saj konferenca e sotme ishte pa gazetarë, në bazë të kërkesës që kishin bërë përfaqësuesit e Microsoft.