Amnesty International paralajmëron situatën për gratë dhe vajzat në kampet e refugjatëve grekë

652

Amnesty International ka paralajmëruar se kampet e refugjatëve në ishujt grekë janë të mbingarkuara me rrezik, duke u dhënë refugjatëve femra “në rrezik më të madh të abuzimeve të vështira”.

Mbipopullimi në objektet e pranimit të refugjatëve në ishujt grek arriti në “pikat e krizës”, tha Amnesty International në një raport të lëshuar të premten. Pothuajse 17,000 njerëz jetojnë në pesë kampet e dizajnuara për të mbajtur rreth 6,400 njerëz. 

“Dështimi i parëndësishëm i qeverive evropiane për të hapur rrugë të sigurta dhe ligjore për refugjatët që iknin nga lufta po i vë gratë dhe vajzat në rrezik në rritje të abuzimeve të trishtueshme“, tha Kumi Naidoo, Sekretari i Përgjithshëm i Amnistisë. 
‘Rrjedhat e ujërave të zeza të papërpunuara … janë të zakonshme’ 
Raporti thotë se “mungesa e kanalizimeve, uji i pamjaftueshëm i pijshëm, rrjedhat e ujërave të zeza të papërpunuara dhe infektimet e minjve dhe minjve janë të zakonshme në të gjitha kampet”.
Raporti vuri në dukje se “për shkak të një marrëveshjeje migrimi të arritur midis BE dhe Turqisë në mars 2016, ata që vijnë në ishujt grekë e gjejnë veten të bllokuar në kushte të tmerrshme në kampet e sponsorizuara nga BE.”
Raporti – i titulluar ” Dua të vendos të ardhmen time: Gratë e zhvendosur në Greqi flasin ” – përqendrohet në situatën e refugjatëve dhe emigrantëve femra. 
 Amnesty thotë se i foli më shumë se 100 grave dhe vajzave që jetonin në kampe dhe akomodime të tjera në dhe rreth Athinës dhe në ishujt grekë që nga marsi 2017.  Ata thonë se ndërsa situata në kampet në Greqi është e keqe për të gjithë, shpesh është më keq për refugjatët dhe emigrantët femra.
 “Disa gra shtatzëna i përshkruan Amnesty International që duhet të flinte në dysheme dhe të kishte shumë pak, nëse ka ndonjë, akses në kujdesin [para lindjes] Muajin e kaluar, një grua thuhet se e kishte lëshuar foshnjën e saj në një tendë në kampin Moria pa asnjë mjek mbështetje. ” 
Dhjetë kërkesa për udhëheqësit e BE 
Amnesty International ka dhjetë kërkesa për udhëheqësit e BE. Ato bazohen në gjetjet e raportit. Midis tyre janë: 
– Refugjatët dhe gratë migrante duhet të kenë strehim të përshtatur për nevojat e tyre
– Migrantët dhe azilkërkuesit duhet të transferohen lehtësira të përshtatshme në kontinentin grek
– Duhet të ketë më shumë personel në kampet e trajnuar për të siguruar siguri për gratë në rrezik të dhunës
– Duhet të ketë më shumë përkthyes dhe punëtorë femra në kampe
– Hapësira për gratë duhet të ofrohen në qendrat e refugjatëve
– Refugjatët femra duhet të marrin më shumë dhe mundësi më të mira pune.
Burimi: InfoMigrantsKëtë e pëlqejnë %d blogues: