Këshilli i Evropës: Kroacia të hetojë abuzimin e migrantëve

789

Komisioneri i Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut kërkoi një hetim pasi u ngritën njoftimet për dhunën kundër migrantëve. Megjithatë, ministri i brendshëm i vendit thotë se nuk ekziston një abuzim i tillë.

Në një letër drejtuar Kryeministrit kroat Andrej Plenkoviç, Komisioneri i të Drejtave të Njeriut i Këshillit të Evropës Dunja Mijatoviç tha se duhet të ketë një hetim të gjerë në akuzat për abuzim të policisë mbi emigrantët në vend.

“Veçanërisht shqetësuese janë pohimet për dhunën sistematike të përdorur nga zyrtarët kroatë të zbatimit të ligjit kundër emigrantëve, duke përfshirë gratë shtatzëna dhe fëmijët,” shkroi Mijatoviç në shtator.

Letra thotë se shumica e 2,500 emigrantëve që u dëbuan nga Kroacia përjetuan një formë keqtrajtimi. Nga ata që u dëbuan, 1,500 iu mohua qasja në procedurat e azilit dhe 700 prej tyre ishin viktima të dhunës dhe vjedhjes nga ana e policëve gjatë dëbimeve të tyre. Mijatoviç shkroi se ajo ishte gjithashtu e shqetësuar për numrin e lartë të dëbimeve kolektive nga anëtari i Këshillit të Evropës në Serbi dhe Bosnje-Hercegovinë.

Mjekët pa Kufij (MSF) arritën në të njëjtin përfundim si Mijatoviç. MSF tha ndërsa disa migrantë arrijnë të shkojnë në Kroaci, të tjerët u shtynë përsëri në kufi, ndonjëherë me dhunë.

Autoritetet nuk pajtohen

Zyrtarët kroatë kanë mohuar çdo abuzim policor dhe kanë lënë vendin me vullnetin e tyre të lirë.

Asnjë rast i shtrëngimit të policisë ndaj migrantëve … as vjedhje nuk u krijuan,” shkroi Ministri i Brendshëm kroat Davor Bozinoviç në përgjigje të Mijatoviç, sipas AFP. Bozinoviç shtoi se Kroacia ka një “detyrim për të mbrojtur kufirin shtetëror nga kalimet e paligjshme”. Kroacia po përpiqet të bëhet pjesë e zonës Shengen, e cila lejon udhëtimin pa viza midis vendeve të tjera në marrëveshje. Bozinoviç vazhdoi duke thënë se Kroacia u dha azil 257 emigrantëve deri më tani këtë vit dhe shumica e atyre që ishin të interesuar për të kërkuar azil, rreth 77 për qind, u larguan nga vendi para se të mbushnin dokumentet e nevojshme.

Kroacia ishte një ndalesë e rëndësishme në Rrugën Ballkanike, e cila u përdor nga qindra mijëra emigrantë në vitin 2015 dhe 2016, përpara se ajo të mbyllet. Disa emigrantë janë përpjekur të krijojnë një rrugë të re nëpër rajon, duke u përpjekur të hyjnë në Kroaci përmes terrenit malor të Bosnjës.

Burimi : InfoMigrants

 
Këtë e pëlqejnë %d blogues: